SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3268 >>

DEVAM: 8- YEMEĞİ SAĞ EL İLE YEMEK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ رُمْحٍ. أَنْبَأَنَا اللَّيْثُ بْنُ سَعْدٍ عَنْ أَبِي الزُّبَيْرِ، عَنْ جَابِرٍ، عَنْ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ

((لاَ تَأْكُلُوا بِالشِّمَالِ. فَإِنَّ الشَّيْطَانَ يَأْكُلُ بِالشِّمَالِ)).

 

Câbir (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Sol elle yemeyiniz. Çünkü şeytân sol elle yer.»

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisi Zevaid nevindendir, Omer bin Ebi Seleme (r.a.)'ın hadisi Kütüb-i Sitte'nin hepsinde rivayet edilmiştir. Cabir (r.a.)'ın hadisini Müslim de rivayet etmiştir.

 

Bu hadislerin zahirine göre sağ elle yemek, sağ elle içmek, sağ elle vermek ve sağ elle almak ile ilgili emir vaciblik içindir. Keza sol elle yememek için son hadiste verilen emir vaciblik içindir. Başka bir deyimle bu hadisteki yasaklama haramlık içindir. Yani sol elle yemek haram kılınmıştır. Bazı ilim adamları bu emir ve nehyi böyle yorumlamıştır. Müslim' in rivayet ettiği şu mealdeki hadis de bu yorumu teyid eder: "Nebi (s.a.v.) bir adamı sol eliyle yemek yerken gördü ve ona: Sağ elinle ye, buyurdu, Adam: Sağ elimle yiyemiyorum, deyince Resul-i Ekrem (s.a.v.): Sağ elinle yiyemeyesin, buyurdu. Bundan sonra adam sağ elini ağzına kaldıramaz oldu."

 

Cumhura göre söz konusu emir müstehablık içindir. Son hadisteki yasaklama da mekruhluk içindir.

 

Nevevi: Ömer bin Ebi Seleme (r.a.)'ın hadisinde yemekle ilgili üç sünnet beyan buyurulmuştur: Yemeğe başlarken besmele çekmek, yemeği sağ elle yemek ve kabın en yakın tarafından yemek, arkadaşının önüne el uzatmamak. Çünkü arkadaşın önündeki taraftan yemek, adaba aykırı olduğu gibi onun tiksinmesine de sebep olabilir. Özellikle sulu yemeklerde hiç uygun karşılanmaz. Şayet yenen şey hurma gibi tane nevinden olursa, tabağın uzak tarafına. da el uzatmanuı mübah olduğunu nakletmişlerdir. Fakat uygun olanı bu yasağın umumiliğini dikkate alarak hükmün umumiliğidir. Ancak hükmün umumi olmadığını bildiren bir delilin varlığı sabit olursa o takdirde bu umumi hüküm hususUeşir, demiştir.

 

Nevevi: Bu hüküm mazereti olmayan kimseler hakkındadır.

Sağ el ile yemeye içmeye mani, hastalık sakatlık gibi bir özür varsa sol el ile yemek ve içmek mekruh değildir, der.

 

Şeytan'ın sol elle yediği, içtiği, verdiği ve aldığı yolunda buyurulan cümleler değişik manalarda yorumlanmıştır. Fakat el-Hafız: Bu cümleler hakiki manasına göre açıklanmalıdır. Çünkü şeytan'ın yemesi, içmesi, vermesi ve alması aklen mümkün olan şeylerdir. Hadis-i Şerifler bunu haber vermtştir. Artık bunu başka manalara yorumlamaya gerek yoktur. Kurtubi de bu cümlelerin açık manası şudur, der: Böyle yapan kimse kendisini şeytana benzetmiş olur, diye bilgi vermiştir.

 

Turbeşti de: Bu cümleler şöyle yorumlanır: Şeytan, kendi yandaşı durumundaki insanları sol elle yemeye ve içmeye, sevketmek suretiyle onları Allah'ın yolundaki insanlara muhalefet etmeye teşvik eder, demiştir.