SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3285 >>

DEVAM: 16- YEMEKTEN SONRA SÖYLENMESİ MEŞRU SÖZLER (HAKKINDA GELEN HADİSLER) NABI

 

حدّثنا حَرْمَلَةُ بْنُ يَحْيَى. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ وَهْبٍ. أَخْبَرَنِي سَعِيدُ بْنُ أَبِي أَيُّوبَ عَنْ أَبِي مَرْحُومٍ عَبْدِ الرَّحِيمِ، عَنْ سَهْلِ بْنِ مُعَاذِ بْنِ أَنَسٍ الْجُهَنِيِّ، عَنْ أَبِيهِ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قَالَ  ((مَنْ أَكَلَ طَعَاماً فَقَالَ: الْحَمْدُ لِلّهِ الَّذِي أَطْعَمَنِي هذَا وَرَزَقَنِيهِ مِنْ غَيْرِ حَوْلٍ مِنِّى وَلاَ قُوَّةٍ، غفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ)).

 

Muâz bin Enes el-Cühenî (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: Kim bir yemek yiyip de (yemekten) sonra; Hamd, benden ne bir hareket ne de bir güç olmaksızın bana bu yemeği veren ve yediren Allah'a mahsustur, derse onun geçmiş (küçük) günahı bağışlanır.

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Said (r.a.)'ın hadisini Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Ebü Ümame (r.a.)'ın hadisini Buhari, Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişler. Muaz bin Enes (r.a.)'ın hadisini Tirmizi ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

 

Bu hadisler, yemekten sonra Allah Teala'ya hamd ve sena etmenin müstehablığına; ''O'nun nimetlerine karşı şükür görevini ifa etmenin, nimetIerin çoğalmasına vesile olduğuna delalet eder. Hamd, çeşitli şekillerde olabilmekle beraber en güzı3li bu hadislerde rivayet edilen cümlelerle yapılanıdır.