SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3288 >>

18- YEMEĞE ÜFÜRMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو كُرَيْبٍ. حدّثنا عَبْدُ الرَّحِيمِ بْنُ عَبْدِ الرَّحْمنِ الْمُحَارِبِيُّ. حدّثنا شَرِيكٌ عَنْ عَبْدِ الْكَرِيمِ، عَنْ عِكْرِمَةَ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: لَمْ يَكُنْ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَنْفُخُ فِي طَعَامِ وَلاَ شَرَابٍ. وَلاَ يَتَنَفَّسُ فِي الإِنَاءِ.

 

İbn-i Abbâs (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ne yiyeceğe üfürürdü ne de içeceğe. Ve kabın içine doğru solunmazdı.

 

 

AÇIKLAMA:     TirmizI ve Ebu Davud da bunun benzerini rivayet etmişlerdir. Yemeğe veya meşrubat nevinden sayılan su, çay ve diğer içeceklere üfürmek ya soğutmak veya başka bir şey içindir. Şayet soğutmak için ise biraz beklemek en uygun olanıdır. Üfürmek uygun değildir. Çünkü üfürürken tükürük taneciklerinin yiyeceğe veya. içeceğe gitmesi muhtemeldir. Bu ise tiksindirir. Üfürmek başka bir, maksadla olsa yine bu ihtimal mevcuttur. Kabın içine doğru teneffüs etmek ve solunmak da aynı sakıncayı doğurabilir. Her alanda insanları eğiten Resul-i Ekrem (s.a.v.) yemek adabı bakımından da davranışlanyla en güzel örnek olmuştur. Bunun içindir ki hiç bir zaman ne yemeğe üfürmüş, ne meşrubata üfürmüş ve ne de yemek veya meşrubat kabının içine doğru solunmuştur. Şu halde bir büyük tastan mesela, ayran içmek isteyen bir kirrı,-. se ayran içerken' nefes almak isterse tası ağzından uzaklaştırmalı ve sonra nefes alıp vermelidir. Diğer meseleler için de örnek verilebilir.

 

Bazı ilim adamları: Hadisteki adab toplu olarak yemek yemek veya su ve diğer meşrubatı içmek haline mahsustur, demişler ise de el-Hafız'ın dediği gibi bu hüküm umumidir ve umumiliğine göre muhafaza edilmelidir. Çünkü yemeğin ve meşrubatın az veya çok bir mikdarının artması ihtimali düşünülmelidir. Diğer taraftan bir kişinin kaba üfürmesi veya içine doğru solunması başkalannı tiksindirir ve sağlık açısından zararlı olabilir.