SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3291 >>

DEVAM: 19- KİŞİ YEMEĞİNİ HİzMETÇİSİ GETİRDİĞİ ZAMAN O YEMEKTEN HİZMETÇİSİNE VERSİN, BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ الْمُنْذِرِ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ فُضَيْلٍ. حدّثنا إِبْرَاهِيمُ الْهَجَرِيُّ عَنْ أَبِي الأَحْوَصِ، عَنْ عَبْدِ اللهِ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم: ((إِذَا جَاءَ خَادِمُ أَحْدِكُمْ بِطَعَامِهِ، فَلْيُقْعِدْهُ مَعَهُ، أَوْ لِيُنَاوِلْهُ مِنْهُ. فَإِنَّهُ هُوَ الَّذِي وَلِيَ حَرَّهُ وَدُخَانَهُ)).

 

Abdullah (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Birinizin yemeğini hizmetçisi getirdiği zaman efendi hizmetçisini beraberinde (yemeğe) oturtsun veya ona yemekten versin. Çünkü yemeğin (ateş) hararetini ve dumanını yüklenen hizmetçidir.

 

 

AÇIKLAMA:     Ebü Hureyre (r.a.)'ın hadisini Buhari. Müslim, Tirmizi ve Ebü Davud da rivayet etmişlerdir. AbduIIah (r.a.)'ın hadisi Nesai tarafından da rivayet edilmiş olabilir. Diğer kitablarda rasthyamadım.

       

Bu hadisler yardımlaşma. tevazu. şefkat ve merhamet gibi güzel ahlakı teşvik edicidir.

 

Yemeği pişiren ve hazırlayan kişi köle olsun, hizmetçi olsun yemeğin zahmetini çekip kokusunu almış iken ondan yememesine mü'minin gönlü hiç razı olur mu?

 

Hizmetçiyi sofraya çağırıp oturtmak ve beraber yemek ile ilgili emir müstehablık içindir. Tabii mahremlik prensibine aykırı bir durumun olmaması da şarttır. Mesela hizmetçi genç bir kız ise, genç erkeğin bu hizmetçiyi sofrasında oturtması ve beraber yemesi yasaktır, bu gibi durumlar bu emrin dışında kalır.

 

Şayet efendi, hizmetçiyi sofrasında oturtmak istemez veya o ister de hizmetçi bundan imtina ederse efendi hizmetçi'ye yemekten vermelidir. Müslim . in rivayetinde bu duruma ait fıkrada "Şayet yemek az ise" kaydı vardır. Yani yemek az ise bir iki lokma verilmelidir, çok ise hizmetçiye yeteri kadar verilmelidir. Bu emir de müstehablık içindir .