SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3293 >>

DEVAM: 20- MASA ÜSTÜNDE VE YER SOFRASI ÜSTÜNDE YEMEK YEME BABI

 

حدّثنا عُبَيْدُ اللهِ بْنُ يُوسُفَ الجُبَيْرِيُّ. حدّثنا أَبُو بَحْرٍ. حدّثنا سَعِيدُ بْنُ أَبِي عَرُوَبَةَ حدّثنا قَتَادَةُ عَنْ أَنَسٍ؛ قَالَ: مَارَأَيْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم أَكَلَ عَلَى خِوَانٍ، حَتَّى مَاتَ.

 

Enes (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i vefat edinceye kadar masa üstünde yemek yerken görmedim.

 

 

AÇIKLAMA:     Müellifimizin kısmen değişik. iki senedie rivayet ettiği Enes (r.a.)'ın hadisini Buhari. Tirmizi ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

Sükürrece: Küçük tabak manasınadır, Hıvan: Yemek masası, yüksekçe konulan büyük sini veya sofra demektir.

 

Sürer: Süfretnin çoğuludur. Süfre ise yere serilen yemek sofrasıdır. Bu bezden veya deriden olduğu gibi tahta ve başka maddelerden de olabilir.

       

Yemeği yüksek bir masa veya sofraya koyup eğilmeden yemek kibirli kimselerin adeti sayıldığı için yer sofrası tercih edilmiştir.

 

Enes (r.a.), Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in daima yer sofrasında yemek yediğini ifade etmek istemiştir. Nebi (s.a.v.)'in küçük tabaktan yememesinin sebebine gelince el-Iraki, Tirmizi' nin şerhinde şöyle der: Bunun sebebi, ya bu küçük tabakların o zaman yapılmamış .olmasıdır veya onlar toplu halde yemeğe oturduklan için küçük tabakların işe yaramamasıdır. Şöyle de olabilir: Sükürrüce denilen tabak, iştah açmak için yemek sofrasında bulundurulan yeşillik ve salata kabıdır. Onlar genellikle doyunca yemek yemezlerdi. Bu nedenle iştah açıcı bir şey yemeye de ihtiyaçları yoktu.