SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3314 >>

31- (ETİ YENEN HAYVANA AİT) KARACİĞER VE DALAK BABI

 

حدّثنا أَبُو مُصْعَبٍ. حدّثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ زَيْدِ بْنِ أسْلَمَ عَنْ أبِيهِ، عَنْ عَبْدِ اللهِ ابْنُ عُمَرَ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((أُحِلَّتْ لَكُمْ مَيْتَتَانِ وَدَمَانِ. فَأَمَّا الْمَيْتَتَانَ فَالْحُوتُ وَالْجَرَادُ وَأَمَّا الدَّمَانِ، فَالْكَبِدُ وَالطِّحَالُ)).

 

Abdullah bin Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: Siz'e iki ölü hayvan ve iki kan helâl kılındı. İki ölü hayvan balık ve çekirgedir. İki kan ise karaciğer ve dalaktır.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisin, Kütüb-i Sitte'nin kalanlarında rivayet edildiğine dair bir bilgi edinemedim. Tuhfe yazarı bunun benzerinin Ahmed ve Darekutni tarafından da rivayet edildiğini belirtir. Balık ve çekirgenin boğazlanmaksızın müslümanlara helal kılındığına dair bir hadis de 3218 numarada geçti. Orada konu hakkında gerekli bilgi verilmiştir. Tekrarlamaya gerek yoktur. Burada rivayet edilen ikinci fıkrada da karaciğer ile dalağın müslümanlara helal olduğu belirtilmektedir.

 

Maide süresinin 3. ayetinde ölü hayvan, Yani Şer-i Şerif' gereğince boğazlanmadan ölen hayvan ve kanın müslümanlara haram olduğu bildirilmiştir. Bu ve benzerİ hadisler balık, çekirge, l\araciğer ve dalağın bu hükmün dışında tutulduğuna delalet eder.