SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3394 >>

DEVAM: 10- ÇOĞU SARHOŞLUK VEREN ŞEY'İN AZI DA HARAMDIR. BABI

 

حدّثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ إِبْرَاهِيمَ. حدّثنا أَنَسَ بْنُ عِيَاضٍ. حدّثنا عُبَيْدُ اللهِ بْنُ عُمَرَ، عَنْ عَمْرِو بْنِ شُعَيْبٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((مَا أَسْكَرَ كَثِيرُهُ، فَقِليلُهُ حَرَامٌ)).

 

Amr bin Şuayb'ın dedesi (Abdullah bin Amr bin el-As) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı (da) haramdır.»

 

 

AÇIKLAMA:     Abdullah bin Ömer (r.a.)'ın hadisi Zevaid nevinden olup Ahmed ve Darekutni tarafından da rivayet edilmiştir.

 

Cabir (r.a.)'ın hadisini Tirmizi ve Ebu Davud da rivayet etmişlerdir. Bu babın son hadisi ise Nesai ve Ahmed tarafından da rivayet olunmuştur.

 

Bu babın hadislerinden çıkan hüküm şudur: Sıvı veya katı her hangi bir maddenin bol mikdan yendiği veya içildiği zaman sarhoşluk hali oluyor ise, o maddenin en az mikdarını yemek veya içmek de haramdır. Yani sarhoşluk vermeyen azıcık bir mikdarını almak da haramdır. Alimlerin Cumhuru, bu hadisler ile benzeri hadisleri tutarak böyle hükmetmişlerdir. Sindi'nin dediği gibi Hanefi alimlerinin mutemed, yani kuvvetli görüşleri de böyledir. Sarhoşluk durumunun meydana gelmesine sebep olan yudumun haram olup bundan önceki yudumların haram olmadığı yolunda söylenen söylenti, konuyu tahkik eden alimleree reddedilmiştir.

 

Avnü'l-Mabüd yazan, Ebu Davud'un süneninin "Müskir (yani sarhoşluk veren) den nehiy" babında İbnü'l-Münzir'in şöyle söylediğini nakleder: İslam ümmeti şu noktada ittifak etmiştir: Şarabın bir damlasını bile içen bir kimseye had cezası tatbik edilir. Keza İslam ümmetinin Cumhuru şunda da ittifak halindedir: Üzüm şarabı dışında kalan: herhangi bir içkinin çoğu sarhoşluk verirse, bunun çoğu haram olduğu gibi azı da haramdır ve had cezasının uygulanmasını gerektirir.