SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3397 >>

DEVAM: 11- HALİTLAR (YANİ ÜZÜM VE HURMA KARIŞIMININ ŞIRASIN) IN YASAKLlĞI BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حدّثنا الْوَالِيدُ بْنُ مُسْلِمٍ. حدّثنا الأَوْزَاعِيُّ عَنْ يَحْيَى بْنِ أَبِي كَثِيرٍ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ أَبِي قَتَادَةَ، عَنْ أَبِيهِ؛ أَنَّهُ سَمِعَ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ:  ((لاَ تَجْمَعُوا بَيْنَ الرُّطَبِ وَالزَّهُوِ، وَلاَ بَيْنَ الزَّبِيبِ وَالتَّمْرِ. وَانْبِذُوا كُلَّ وَاحِدٍ مِنْهُمَا عَلَى حِدَتِهِ)).

 

Ebû Katâde (Haris) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre kendisi Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şu buyruğu işitmiştir: «Hurma ile hurma koruğunu bir arada birleştirmeyim/, kuru üzüm ile kuru hurmayı da bir arada birleştirmeyiniz. (Yâni birarada sulandırmak suretiyle şıra yapmayınız.) Bunların her birini yalnızca sulandırıp şırasını yapınız.»'

 

Tahric: Bu hadisi Buhârl, Müslim, Ebû Dâvûd ve Nesâî tarafından da rivayet edilmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Cabir (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim, Ebü Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Tirmizi de bunun benzerini rivayet etmiştir.

 

Ebü Hureyre (r.a.)'ın hadisi Müslim tarafından da rivayet edilmiştir.

Ebü Katade (r.a.)'ın hadisi ise Buhari, Müslim, Ebü Davud ve Nesai tarafından da rivayet edilmiştir.

 

Bu hadislerde geçen bazı kelimeleri açıklayalım: Temr: Kuru hurmadır. Zebib:' Kuru üzümdür. Rütab: Olgunlaşan taze hurmadır. Büsr: Hurma koruğudur. Zehv: Olgunlaşmamış, fakat alacalanmış hurma koruğudur.

Bu hadisler bunlardan ikisini bir kabakoyup sulandırmak süretiyle şıra yapmanın yasaklığına delalet eder.

 

Nevevi, bu hadislerj kuru hurma ile kuru üzümü veya kuru hurma ile yaş hurmayı, ya da kuru hurma ile hurma koruğunu ve- . ya yaş hurma ile hurma koruğunu ya da bunlardan herhangi birisini diğerine karışararak sulandırmak süretiJle şırasını yapıp içmenin yasak kılındığına delalet eder. Bizim arkadaşlarımız ve diğer alimler demişler ki, bunun mekruh kılınması sehebij iki maddenin kanşımı olması yüzünden çabuk tahammur etmesidir. Yani sarhoşluk verecek duruma çabuk dönüşmesidir. Böyle bir şırahenüz tadı değişmemiş iken sarhoşluk verebilir. Böyle bir şırayı içen kimse bunun sarhoşluk vermediğini zanneder. Oysa sarhoşluk verecek duruma gelmiş olabilir.

 

Bizim mezhebimiz ve Cumhurun mezhebi; bu yasağın tenzihen mekruhluk anlamında olmasıdır. Yukarda anılan iki maddenin karışımının şırası, sarhoşluk verecek duruma geçmedikçe, içilmesi haram değildir. Alimlerin Cumhurunun görüşü böyledir. Malikiler'in bazısına göre böyle bir şırayı içmek haramdır. Ebu Hanıfe ile Ebu Yusuf'a göre ise, anılan iki maddenin kanşımından yapılan şırayı içmek caizdir, mekruhluğu da yoktur. Çünkü anılan maddelerden her birinden yapılan şırayı içmek caizdir. Bunu bir başka şıraya kanştırmak da caizdir. Fakat Cumhur, Ebu Hanife ile Ebu Yusuf'un bu görüşünü reddetmiştir. Çünkü sahih ve apaçık olan bu hadisler böyle bir şırayı içmeyi yasaklamıştır. Bu yasak haramlık manasını değil ise, en az mekruhluk manasını ifade eder.

 

Hadislerde anılan maddelerden iki veya dana fazlasını kanştınp yoğurmak suretiyle veya başka türlü işleyip tatlı veyA yemek yapmak ise caizdir. Bunda bir mekruhluk yoktur, der.

Aynü'l-Mabud yazannın beyanına göre Hattabi, anılan iki maddenin kanştınlarak sulandınlmak suretiyle yapılan şırayı içmenin bazı ilim adamlarma göre haram olduğunu ifade ederek: Böyle hükmeden ilim adamları bu konuda rivayet edilen hadislerin zAhirini tutmuşlardır. Onlara göre böyle bir şıra sarhoşluk vermese bile haramdır. Ata ve Tavus böyle hükmedenlerdendir. Malik, Ahmed bin Hanbel, İshak ve hadisçilerin hepsi böyle hükmetmişlerdir. Şafii mezhebi alimlerinin ek serisi de bu görüştedir. Anılan alimlere göre, böyle bir şırayı içen kimse hadislerle yasaklanmış bir şırayı içmekle günah işlemiş olur. Şayet şıra müskir hale gelmiş ise iki yönden günah işlemiş olur. Çünkü hem kanşık bir şıra içmiş olur ve hem de müskir bir içki içmiş sayılır.

 

Hülasa, yukarda beyan edilen görüşlerden ve bilgiden elde edilen sonuç şudur: Anılan maddelerden şıra yapılması istendiği zaman yalnız bir maddeden yapılmalıdır. İki maddeden bir arada yapılmama!ıdır. En sağlıklı ve takvaya en uygun olanı budur!