SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3404 >>

DEVAM: 13- BAZI KABLARDA KURULAN ŞIRANIN YASAKLlĞI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ، وَالْعَبَّاسُ بْنُ عَبْدِ الْعَظِيمِ الْعَنْبَرِيُّ، قَالاَ. حدّثنا شَبَابَةُ عَنْ شُعْبَةَ، عَنْ بُكيْرِ بْنِ عَطَاءٍ، عَنْ عَبْدِ الرَّحْمنِ بْنِ يَعْمَرَ قَالَ: نَهَى رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم عَنِ الدُّبَّاءِ وَالْحَنْتَمِ.

 

Abdurrahman bin Ya'mer (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) dubbâ ve hantem (denilen kablar) ı yasaklamıştır.

 

 

AÇIKLAMA:     Ebü Hureyre (r.a.)'ın hadisi notta belirtildiği gibi Buhari ile Müslim tarafından rivayet edildiği gibi Ebu Davud, Nesai ve Ahmed tarafından da rivayet edilmiştir. Ancak; ''Müskir, yani sarhoşluk veren her şey haramdu'. cümlesi Buhari ve Müslim' de yoktur.

 

Hadislerde geçen bLizı kelimeleri açıklayalım: Nakir: İçi oyulmuş hurma kütüğünden yapılan kabtır. Müzeffet: Ziftlenmiş kab demektir. Kara sakızIa sıvanmış testi gibi: Dübba: Kuru kabaktan yapılan kabtır. Kar' da ayni mfmayı ifAde eder.

 

Hanteme: Yeşil küp ve testi demektir. Bir görüşe göre her nevi küp ve testiye Hanteme denir. Diğer bir kavle göre Hanteme, içi zirt ile sıvanmış bir nevi' küpler ve testilerdir ki, içki bunlarla Medine-i Münevvere'ye taşıttırılıyordu.

 

Bu babtaki hadisler, bu kablarda şıra kunnanın yasaklığına delalet eder. Yasağın hikmeti şudur: Anılan kablar İslamiyet'in ilk zamanlarında şarap için kullanılırdı. Kabların içtiği şarabı şıraya ku sması ile şıranın pislenmesi muhtemelolduğu gibi bu nevi kablara konulan şıra kısa sürede bozulup müskir hale gelebilir. Sahibi de farkına varmadan içebilir.

 

Avnü'l-Mabüd yazarının beyanına göre Hattabi anılan kabların yasak kılınması hikmetini yukarda belirttiğim gibi açıkladıktan sonra özetle şu bilgiyi verir:

Alimler anılan kablarda şıra kurma hükmü hakkında ihtilat etmişlerdir: İlim ehlinin büyük çoğunluğuna göre bu hadislerle konulan yasak, İslamiyet'in ilk günlerine mahsustur. Bu hüküm daha sonra Büreyde el-Eslemi (r.a.)'ın (3405 nolu)

hadisi ile iptal edilmiştir. En kuvvetli ve sağlıklı görüş budur. (Ebü Hanife, Şafii ve alimlerin Cumhüru bu görüştedir.)

 

Bazı ilim adamları ise, bu hadislerle konulan yasaklama hükmü devam eder ve bu nevi kablarda şıra kurmak mekruhtur, deder. Malik, Ahmed ve İshak bu görüşte olanlardandır. İbn-i Omer ile İbn-i Abbas (r.a.)'den de bu görüş rivayet olunmuştur.