SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3415 >>

DEVAM: 17- GÜMÜŞ KABLARDAN (BİR ŞEY) iÇMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا غُنْدَرٌ عَنْ شُعْبَةَ عَنْ سَعْدِ بْنِ إِبْرَاهِيمَ، عَنْ نَافِعٍ، عَنِ امْرَأَةِ ابْنِ عُمَرَ، عَنْ عَائِشَةَ، عَنْ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((مَنْ شَرِبَ فِي إِنَاءِ فِضَّةٍ، فَكَأَنَّمَا يُجَرْجِرُ فِي بَطْنِهِ نَارَ جَهَنَّمَ)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح، ورجاله ثقات.

 

Aişe (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Kim gümüş bir kab'dan (bir şey) içerse karnına cehennem ateşini çurp çurp diye yudumlayarak gönderir gibidir.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahlh olup ravileri güvenlIir zatlardır.

 

 

AÇIKLAMA:     Nebi (s.a.v.)'in zevcesi Ümmü Seleme (r.anha)'nın hadisini Buhari ve Müslim de rivayet etmişlerdir. Müellifimizin rivayet ettiği metinde gümüş kabtan bir şey içenin kötü durumu belirtilmektedir. Müslim'in bir rivayetinde ise altın ve gümüş kablardan bir şey yiyen ve içen kimsenin bu kötü durumu bildirilmektedir.

"

Huzeyfe (r.a.)'ın hadisi Kütüb-i Sitte'nin hepsinde rivayet edilmiştir. Bu hadiste altın ve gümüş kabların dünyada kafirlerin olduğu bildirilmektedir. Bundan maksad anılan kabların kafirler için kullanılmasının helalolması değil, maksad kafirlerin bunları kullanmakta oldukları, fakat. müslümanların bunları kullanmaktan sakınmalarının gerektiği ve bu nedenle ahirette müslümanların bu kablan kullanacakları, kafirlerin ise ahirette bundan mahrum kalacaklarını belirtmektir. Müslümanlar, haramdır diye altın ve gümüş kablan kullanmaktan sakındıkları için buna mükafat olarak ahirette kullanacaklardır. Kafifler ise diğer günahları işledikleri gibi altın ve gümüş kabları kullanmak günahını işlediklerinden dolayı ahirette bu nimetten de mahrum bırakılacaklardır. Tuhfe yazarmın beyanına göre el-İsmaili böyle yorum yapmıştır. El-Hafız da: 'Bu hadiste, dünyada bu nevi kabları kullanan müslümanların ahirette bu nevi kabları kullanma nimetinden mahrum bırakılacağına işaretin bulunması mümkündür. Nasıl ki dünyada içki içen bir müslüman ahirette cennet şarabından mahrum bırakılır' demiştir.

Cereere: Su yutulurken verdiği ses manasına geldiği gibi suyu ard arda yudumlamak manasına da gelir. Bu babın ilk ve son hadisinde gümüş kabtan bir şey içen kimse, cehennem ateşini yudumlaya yudumlaya karnına gönderen kimseye benzetilmiştir. Yani bu suçu işleyen kişi cehennem ateşini karnına göndermek azabı ile tazib edilmeye müstehak olmuş olur.

 

Aişe (r.anha)'nın hadisi ise Zevaid nevindendir. Bu bab ta rivayet edilen hac:lisler ve benzeri hadisler, altın ve gümüş kablardan bir şey yemenin ve içmenin haramlığına delalet eder. Bu hüküm erkek ve kadın bütün mükelleflere şümullüdür.

 

Tuhfe yazannın beyanına göre Kurtubi ve başka alimler: Bu hadisler altın ve gümüş kablardan bir şey yemenin ve içmenin haramlığına delalet eder. Altın ve gümüş ks"bları süs eşyası olarak kullanmak da bu hükme tabidir. Cumhürun görüşü böyledir, demişlerdir.