SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3417 >>

DEVAM: 18- (BİR ŞEYİ) ÜÇ NEFESLE İÇMEK BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ، وَمُحَمَّدُ بْنُ الصَّبَّاحِ، قَالاَ: حدّثنا مَرْوَان بْنُ مُعَاوِيَةَ حدّثنا رِشْدِينُ بْنُ كُرِيْبٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم شَرِبَ، فَتَنَفَّسَ فِيهِ مَرَّتَيْنِ.

 

İbn-i Abbâs (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bir şey) içti de içerken iki defa nefes almıştır.

 

 

AÇIKLAMA:     Enes (r.a.)'ın hadisi Kütüb-i Sitte'nin hepsinde rivayet edilmiştir. İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisi ise Tir ID izI tarafından da rivayet edilmiştir.

Enes (r.a.)'ın hadisi, bir şeyi içerken üç defa nefes almanın sünnet olduğuna dehUet eder. İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisi ise bir şeyi içerkE:n iki defa nefes almanın da sünnet olduğuna delalet eder. Fal{at Tuhfe yazarının beyanına göre el-Hafız bu hadisi andıktan sonra: Bu hadis Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in iki defa nefes almakla yetindiğini açıkça belirtmez. Çünkü bu hadisten maksad O'nun içme esnasında aldığı nefes sayısını belirtmek olabilir. Maksad bu olunca O. üç nefesle içmiş olur. İbn-i Abbas (r.a.) ise O'nun son nefesini bildirmemiştir. Çünkü içme bitiminde alınan nefes tabiidir, der.

El-Hafız'ın yorumuna göre son hadis de ilk hadis gibi bir şey içerken üç defa nefes almanın sünnet olduğuna delalet eder.

 

Bir şey içerken sünnet olan nefesi almak şu şekilde olur: Bir mikdar içildikten sonra ağız kabtan uzaklaştınlır ve nefes alınır. Sonra bir miktar daha içilir. Daha sonra gene ayni şekilde nefes alınır. Tekrar bir mikdar içilir.

AglZı kabtan uzaklaştırmadan kabın içinde nefes almak ise cAiz dogildir. Buna dair hadisler ise 23. böbta geleeeldir