SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3419 >>

DEVAM: 19- TULUMLARIN AĞIZLARINI DIŞARIYA KIVIRIP AĞIZLARINDAN BİR ŞEY iÇMEK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ. حدّثنا أَبُو عَامِرٍ. حدّثنا زَمْعَةُ بْنُ صَالِحٍ عَنْ سَلَمَةَ بْنِ وَهْرَامٍ، عَنْ عِكْرِمَةَ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: نَهَى رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم عَنِ اخْتِنَاثِ الأَسْقِيَةِ. وَإِنَّ رَجُلاً، بَعْدَمَا نَهَى رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم عَنْ ذلِكَ، قَامَ مِنَ اللَّيْلِ إِلَى سِقَاءٍ، فَاخْتَنَثَهُ. فَخَرَجَتْ عَلَيْهِ مِنْهُ حَيَّةٌ.

 

İbn-i Abbâs (r.a.)'dam; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) tulumların ağızlarını dışarıya kıvırıp onun ağzından (bir şey) içmeyi yasaklamıştır. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bunu yasakladıktan sonra bir adam geceleyin kalkıp bir tulumun ağzını dışarıya kıvırıp onun ağzından içti de tulumdan adamın üstüne bir yılan çıktı.

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Said (r.a.)'ın hadisini Buhari. Müslim. Tirmizi ve Ebu Davud ile Ahmed de rivayet etmişlerdir. İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisi başkaca kim tarafından rivayet edildiğine bakılmalıdır. Buhari ve başkası onun buna benzer bir hadisini rivayet etmişlerdir. Onun meali şöyledir: "Resulullah (s.a.v.) tulumun ağzından (bir şey) içme yi yasaklamıştır,"

Gerek bu babın başlığında ve gerekse hadislerin metinlerinde geçen Ihtınas ve Eskiya kelimelerini açıklayalım: Eskıya: Sıka'nın çoğuludur, deriden yapılan tulumlar demektir.

Bir kavle göre Sıka küçük tulum anlamında kullanılır. Kırba ise bu neviden olan küçük ve büyük tulum manasında kullanılır.

 

Ihtınas: Tulumun ağzını dışarıya kıvınp onun ağzından içmek diye tarif edilmiştir. Suyuti: Tulumun ağzını bu şekilde kıvırıp onun ağzından içmenin yasaklanması sebebi, tulumun kokusunun bozulmasıdır. çünkü devamlı olarak böyle yapılırsa kokusu bozulur. Bir kavle göre ise sebep, suyun adamın üstüne sıçramamasıdır. Çünkü tulumun ağzı geniştir, bu şekilde içilmek istendiği zaman su adamın üstüne fışkırabilir, demiştir.

 

En-Nihaye ve el-Mecma'da bu iki sebep beyan edildikten sonra: Şu da vardır. Tulumun içine haşarat veya benzeri zararlı birşey girmiş olabilir. Adam tulumun suyunu veya benzeri sıvı maddeyi bir bardak veya benzeri bir kaba koyduktan sonra içerse söz konusu tehlike önlenmiş olur. Ama doğrudan doğruya tulumun ağzından içerse böyle bir tehlike de olabilir, diye bilgi verilmiştir .