SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3430 >>

DEVAM: 24- İÇİLECEK ŞEYE ÜFLEMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو كُرَيْبٍ. حدّثنا عَبْدُ الرَّحِيمِ بْنُ عَبْدِ الرَّحْمنِ الْمُحَارِبِيُّ عَنْ شَرِيكٍ عَنْ عَبْدِ الْكَرِيمِ، عَنْ عِكْرِمَةَ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: لَمْ يَكُنْ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَنْفُخُ فِي الشَّرَابِ.

 

İbn-i Abbâs (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) içeceğe üflemezdi.

 

 

AÇIKLAMA:     İbn-i Abbas (r.a.)'ın ilk hadisini Ebü Davüd ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir. İkinci hadis metninin başka kim tarafından rivayet edildiğine dair bir kayıt bulamadım.

İçinde su ve benzeri bir içeceğin bulunduğu kabın içine üflemenin yasaklığı sebebi şöyle anlatılmaktadır: Çünkü üflemek şu iki nedenledir: İçilecek şeyin sıcaklığı veya görülen yabancı bir maddenin yutulmaması. Eğer içilecek şey sıcak ise üflemek süretiyle soğutmaktansa biraz beklemeli. Şayet saman çöpü gibi bir şeyin ağıza gelmemesi için üflenecekse, üfleme yerine o yabancı maddeyi temiz bir şeyle çıka np atmak uygun alanıdır. Görüldüğü gibi suya ve benzeri bir içeceğe üflemenin bir anlamı yoktur.

ına kelimesi anlam bakımından su ve yemek kabını içerir. Bu itibarla yemek kabına üflemenin yasaklığı hÜkmü de ilk hadisten çıkar. Bu itibarla içinde içilecek veya yenilecek bir gıda maddesi bulunan kabın içine üflememek uygun olur. Çünkü üflerken tükürük zerreleri kabtaki gıda maddesine kanşabilir. Başka kimselerin de aynı şeyden içmesi veya :remesi söz konusu ise tiksinmeye sebebiyet verilmiş olur.

 

Sünenimizin 3288 Ilolu hadisi de bu babın son hadisi gibidir. Orada da konu ile ilgili bLgi verilmiştir.

 

Hülasa kişi için ister yalnızca ister başkasıyla beraber bir kabtan yemek yerken veya su ve benzeri bir şey içerken en uygun olanı kabın içine üflememesidir.