SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3437 >>

DEVAM: 1- ALLAH VERDİĞİ HER HASTALIK İÇİN BİR İLAÇ VERMİşTİR, BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ الصَّبَّاحِ. أَنْبَأَنَا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ عَنِ الزُّهْرِيِّ عَنِ ابْنِ أَبِي خِزَامَةَ، عَنْ أَبِي خِزَامَةَ؛ قَالَ: سُئِلَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم: أَرَأَيْتَ أَدْوِيَةً نَتَدَاوَى بِهَا، وَرُقًى نَسْتَرْقِي بِهَا، وَتُقى نَتَّقِيهَا، هَلْ تَرُدُّ مِنْ قَدَرِ اللهِ شَيْئاً؟ قَالَ:  ((هِيَ مِنْ قَدَرِ اللهِ)).

 

Ebû Hızâme (es-Sa'dî) (r.a.)'den; Şöyle demiştir: (Bir gün) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e (bir adam tarafından): Tedavi için kullandığımız ilâçlar, şifâ isteğiyle okunan dualar ve (düşmanlardan) korunmak için kullandığımız (kalkan gibi) koruyucu şeyler hakkında ne buyurursun. Bunlar Allah'ın kaderinden bir şeyi geri çevirir mi? diye soruldu. Resül-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Bunlar (da) Allah'ın kaderi (cümlesi) ndendir» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Hadiste geçen bazı kelimeleri açıklayalım: Edviye: Deva'nın çoğuludur. Deva, ilaç demektir.

Ruka: Rukye'nin çoğuludur. Rukye, şifa dileğiyle okunan dua ve benzeri şeylerdir. Rukye, Allah'ın isimleri, sıfatları, Kur'an ayetleri ve Resül-i Ekrem (s.a.v.) 'den varid olan şeyler ve dualar ile olursa meşrüdur. Bu konu ilerde gelecek hadislerde tekrar ele alınacaktır. Ama yukarda anılan şeyler dışında kalan bir takım şeylerle yapılır ve kesinlikle yararlı olur deyip ona dayanıp gerekli tedbir alınmaz ve tedavi çarelerine baş vurulmazsa böyle rukyeler yasaktır.

 

İstirka: Rukye istemektir. Tuka: Tukat'ın çoğuludur. Tukat ise düşman korkusuyla sığınılan sığınak ve koruyucu olarak kullanılan kalkan ve benzeri şeylerdir.

Hadiste Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in verdiği cevabın açıklaması husüsunda Sindi şöyle der: Yani Allah, bir takım şeyleri sebebIere bağlamış ve sebebIerin meydana gelmesi halinde ona bağlı şeylerin meydana gelmesini takdir eylemiştir. Şu halde sebebIere baş vurmak süretiyle onlara bağlı şeyleri elde etmeye çalışmakla istenen netice alınabilir ve bu durum da Allah'ın takdirinin bir nevidir. Takdiri ilahi dışında kalan bir şey değildir.

 

Tuhte yazarı da : Yani Allah verdiği her hastalık için bir ilaç vermiştir. Bir kimse ilaç kullandığı zaman Allah onun o ilaçla iyileşmesini takdir etmiş ise iyileşir. İyileşmediği zaman kişi bilmelidir ki Allah onun o ilaçla iyileşmesini takdir etmemiştir, diye bilgi verir.