SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3439 >>

DEVAM: 1- ALLAH VERDİĞİ HER HASTALIK İÇİN BİR İLAÇ VERMİşTİR, BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ، وَإِبْرَاهِيمُ بْنُ سَعِيدٍ الْجَوْهَريُّ. قَالاَ: حدّثنا أَبُو أَحْمَدَ عَنْ عُمَرَ بْنِ سَعِيدِ بْنِ أَبِي حُسَيْنٍ. حدّثنا عَطَاءٌ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((مَا أَنْزَلَ اللهُ دَاءً، إِلاَّ أَنْزَلَ لَهُ شِفَاءً)).

 

في الزوائد: هذا إسناده حسن.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Allah, verdiği her hastalık için bir ilâç vermiştir.»

 

Not: Zevaid de: Bu hadis’in isnadının Hasen olduğu bildiriliyor.

 

 

AÇIKLAMA:     AbduIIah (r.a.)'ın hadisi Zevaid nevindendir. Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisi ise Buhari tarafından da rivayet edilmiştir. ''.. O, dünya işlerini gökten düzenler'' (Secde, 5) ayetinde belirtildiği gibi Allah'ın Tekvin sıfatına dayalı işler gökten idare edildiği için hastalığı ve ilacını yaratma fiili "İnzar" yani indirme deyimi ile ifade edilmiştir.

 

Türkçemizde "Derd veren Allah devasını da verir" biçimindeki söz bu hadislerden alınmış olabilir.

 

Yaşlılık da bilindiği gibi bir nevi hastalıktır. Hatta bazı hadislerde yaşlılık hastalıklardan sayılmıştır. Gerek yaşlılık gerekse tedAvisi mümkün olmayan hastalıklar bu hadislerin umumi hükmünden müstesna sayılır. Şöyle de söylenebilir:

 

Allah Teala her hastalığın ilacım vermiştir. Ancak bazı hastalıkların ilacı henüz bilinememektedir. Bir kısım hastalıkların da tedavisine zamanında başlanmadığı için şifa elde edilemez. Hastalığın teşhis edilememesi veya gerçek ilacının bilinememesi de şifanın bulunmamasına sebep olur. Bu izah, hatıra gelebilen şüpheyi giderir.