SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3441 >>

DEVAM: 2- HASTA BİR ŞEY YEMEK VEYA İÇMEK İSTER, BABI

 

حدّثنا سُفْيَانُ بْنُ وَكِيعٍ. حدّثنا أَبُو يَحْيَى الْحِمَّانِيُّ عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ يَزِيدَ الرَّقَاشِيِّ، عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ؛ قَالَ: دَخَلَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم عَلَى مَرِيَضٍ يَعُودُهُ. قَالَ:  ((أَتَشْتَهِي شَيْئاً؟)) قَالَ: أَشْتَهِي كَعْكاً. قَالَ ((نَعَمْ)) فَطَلَبُوا لَهُ.

 

في الزوائد: إسناده ضعيف، لضعف يزيد الرقاشيّ.

 

Enes bin Mâlik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: (Bir gün) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir hastanın yanına ziyaret maksadıyla girdi. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (hastaya): «Bir şeye iştihan var mı. çörek yemek ister misin?» diye sordu. Hasta: Evet, dedi. Bunun üzerine hasta için çörek istediler.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu hadisin isnadı zayıftır. Çünkü ravl Yezid er-Rakkaşi zayıftır.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın her iki hadisi de Zevaid nevindendir. Birinci hadisin Zevaid nevinden olduğuna dair not yok ise de gerekli not 1439. sırada rivayet olunan ayni hadisin altında vardı. Bu babın ikinci hadisi de 1440. sırada geçti. Bu itibarla her iki hadisle ilgili gerekli bilgi orada verilmiştir. Ancak şunu belirteyim: Bu babın ikinci hadis metni eldeki bazı nüshalara göre şöyledir: Resül-i Ekrem (s.a.v.) (hastaya): - ''Bir şey yemek ister misin?'' diye sordu. Hasta: ''Bir çörek yemek isterim, dedi. Resül-i Ekrem (s.a.v.): ''Evet'' buyurdu. Bunun üzerine hasta için çörek istediler."

 

Cenaiz Kitabında geçen 1440 nolu metin ile burdaki metnin uy-

gunlUğU açısından Hindistan baskısı olan nüshayı tercih ettim.