SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3452 >>

DEVAM: 7- BAL BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ سَلَمَةَ. حدّثنا زَيْدُ بْنُ الْحُبَابِ. حدّثنا سُفْيَانُ عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ، عَنْ أَبِي الأَحْوَصِ، عَنْ عَبْدِ اللهِ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:

 ((عَلَيْكُمْ بِالشِّفَاءَيْنِ: الْعَسَلِ وَالْقُرْآنِ)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح، رجال ثقات.

 

Abdullah (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Şu şifalı iki şeye devam ediniz : Bal ve Kur'ân.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahih olup ravileri sika, yani güvenilir zatlardır.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın hadisleri Zevaid nevindendir. SenedIerinin durumu da notta belirtildi.

Hadislerde geçen "La'k" bir şeyi dil veya parmakla yalamaktır. Lu'ka da bir lokmada alınan miktardır.

 

Bu babın hadisleri bal ve Kur'an ayetlerinin şifa olduğuna' dela-' let ederler, Sindi, bu babın son hadisinin Kur'an ayetlerini şifa niyetiyle okumanın caizliğine delalet ettiğini söyler.

 

Buhari, "Bal ile tedavi" başlığı altında bir bÜb açarak, bu münasebetle Nahl suresinin 69. ayetinden; ''Onda insanlar için şifa vardır- cümlesini anmıştır. Buhari anılan cümleyi buraya almakla cümledeki zamirin bal'a ait olduğuna işaret etmek istemiştir. Cumhurun görüşü de zamirin bal'a raci olması merkezindedir.

 

Gerek Ayni ve gerekse el-Hafız. Buhari'nin şerhlerinde bal'ın yüzlerce yararını anlatmaktadırlar. Arzu edenler Buhari' nin Tıb kitabının "Bal ile Tedavi" babına bakabilirler. İsmi geçen şerhlerde söz konusu bilgileri bulurlar .