SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3468 >>

DEVAM: 17- ZATÜLCENB İLACI BABI

 

حدّثنا أَبُو طَاهِرٍ أَحْمَدُ بْنُ عَمْرو بْنِ السَّرْحِ الْمِصْرِيُّ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ وَهْبٍ. أَنْبَأَنَا يُونُسُ وَابْنُ سَمْعَانَ عَنِ ابْنِ شِهَابٍ، عَنْ عُبَيْدِ اللهِ بْنِ عَبْدِ اللهِ بْنِ عُتْبَةَ، عَنْ أُمِّ قَيْسٍ بِنْتِ مِحْصَنٍ؛ قَالَتْ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((عَلَيْكُمْ بِالْعُودِ الْهِنْدِيِّ ((يَعْنِي بِهِ الْكُسْتَ))فَإِنَّ فِيهِ سَبْعَةَ أَشْفِيَةٍ. مِنْهَا ذَاتُ الْجَنْبِ)).  قَالَ ابْنُ سَمْعَانَ فِي الْحَدِيثِ: فَإِنَّ فِيهِ شِفَاءً مِنْ سَبْعَةِ أَدْوَاءٍ. مِنْهَا ذَاتُ الْجَنْبِ.

 

Ümmü Kays bint-i Mıhsan (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Udi Hindî'yi kullanmaya devam ediniz (râvî demiştir ki Ud-i Hindi ile küst'ü, yâni topalak dediğimiz bitkiyi kasdetmiştir). Çünkü Ud-i Hindi'de şüphesiz yedi şifâ vardır. Zatülcenb (yâni bu hastalıktan şifâ) onlardan biridir.»

 

İbn-i Sem'ân kendi rivayetinde (hadisin son kısmında) şöyle demiştir: «Çünkü Ud-i Hindî'de şüphesiz yedi nevi hastalıktan şifâ vardır. Zatülcenb, onlardan biridir.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu bı:\bın ilk hadisini Tirmizi de rivayet etmiştir. Hadiste geçen Vers, Yemen za'feranı bitkisidir, Küst ise topalak dediğimiz birbitkidir. Buna Küst ve Ud-i Hindi de denilir. Ledd de kişinin ağzının bir tarafına ilaç koymaktır. Hadis, anılan üç şeyin karışımının zatülcenb hastalığı için iyi geldiğine delalet eder.

 

Bu babın ikinci hadisinin bir benzeri 3462 numarada geçti. Orada gereken bilgi v-erildiği için burada tekrarlamaya gerek yoktur.