SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3476 >>

20- HACAMATLA TEDAVİ OLMAK BABI

 

Hacm: Hacamet yoluyla hastadan kan almaktır. Bu san'atla iştigal eden kimseye Haccam. bu san'ata da Hicamet denilir.

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا أَسْوَدُ بْنُ عَامِرٍ. حدّثنا حَمَّادُ بْنُ سَلَمَةَ عَنْ مُحَمَّدِ ابْنِ عَمْرٍو، عَنْ أَبِي سَلَمَةَ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((إِنْ كَانَ فِي شَيْءٍ مِمَّا تَدَاوَوْنَ بِهِ خَيْرٌ، فَالْحِجَامَةُ)).

 

Ebû Hureyre (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Sizin tedavi olduğunuz şeylerden herhangi birisinde hayır (yâni yarar) varsa o da hacamettir.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Ebu Davud da rivayet etmiştir. Sindi: Bu hadis hacamet olmanın yararlı olduğuna işaret eder. Çünkü tedavi olunan şeylerden herhangi birisinde yarar olduğu muhakkaktır. Hacametin yararlı olması da bu şarta bağlandığı için anılan ifadeden elde edilen sonuç hacametin yararlı olmasıdır, der.

 

Müellifimizin 3491 nolu hadisi hacamet olmanın yararlı olduğunu açıkça ifade eder. Ancak şu var ki, Tuhfe yazarının belirttiği gibi bu ve benzeri hadisler genç yaştakiler hakkındadır. Nitekim Taberi'nin, sağlıklı bir sened ile rivayet ettiğine göre İbn-i Sirin: Adam kırk yaşına varınca hacamet olmamalıdır, demiştir. Taberi daha sonra; bunun sebebi şudur: Çünkü adamın kırk yaşına varınca bünyesi tedricen zayıflar, kuvveti azalır. Artık kan aldırmakla da gücünü daha da zayıflatmamalıdır, der.

 

Tuhfe yazarı yukard_aki bilgiyi verdikten sonra: Bu durum, kan aldırmaya ihtiyaç duymayan ve bunu itiyad hEdine getirmeyenlere aittir. Çünkü İbn-i Sina, kendi Ürcüze'sinde "Kan aldırmayı itiyad haline getirmiş olan kimse bu alışkanlığı birden kesmemeli ve yavaş yavaş azaltmak süretiyle itiyadını bırakma yöntemini kullanmalıdır'' demiştir.