SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3499 >>

DEVAM: 26- GÖZÜNE TEK SAYILARDA SÜRME ÇEKEN BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا يَزِيدُ بْنُ هَارُونَ عَنْ عَبَّادِ بْنِ مَنْصُورٍ، عَنْ عِكْرِمَةَ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: كَانَتْ للِنَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم مُكْحُلَةٌ يَكْتَحِلُ مِنْهَا ثَلاَثاً، فِي كُلِّ عَيْنٍ.

 

İbn-i Abbâs (r.a.)'dan; Şöyle demijtir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in bir sürmeliği vardı. Ondan her göze üç kez sürme çekerdi.

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud. Taharet kitabında rivayet etmiştir. Oradaki metin bir hayli uzundur. EI-Menhel'de beyan edildiğine göre bu hadis Darimi, Ahmed, İbn-i Hibban, Hakim, Beyhaki ve Tahavi tarafından da rivayet edilmiştir.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisini Tirın. izI de rivayet ederek has en oldUğunu söylemiştir. İbn-i Hibban da hadisin sahih olduğunu belirtmiştir.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisi Nebi (s.a.v.)'in sürmeyi müb,lrek gözlerine üçer defa çektiğini ifade etmiştir. Ebü Hureyre (r.a.)'ın hadisi de buna göre yorumlanabilir. Yani sürme çekmenin çift değil de tek sayılarda olmasından maksad her göze üçer defa çekmektir.

 

Ebü Hureyre (r.a.)'ın hadisini sağ göze üç ve sol göze iki defa sürme çekmek manasına yorumlayanlar da vardır. Yani iki göze çekilen sürme sayısının toplamının tek olması kasdedilmiş, denilmiştir. Bu yorumu te'yid eden bir hadisi Taberani, İbn-i Ömer (r.a.)'dan rivayet etmiştir. O hadise göre Nebi (s.a.v.), sağ gözüne üç ve sol gözüne iki defa sürme çekerdi.

 

El-Ayni de: Tek defa çekmekten maksad bir, üç veya beş defa çekmektir, demiştir.

Sürme çekme sayısının tek olmasına dair hadisteki emir mendubluk içindir. Hadisin devamı bunu ifade eder.

Son hadiste geçen Mükhule: Sürmelik demektir .