SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3501 >>

28- KUR'AN-I KERİM İLE TEDAVİ OLMAK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عُبَيْدِ بْنِ عُتْبَةَ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمنِ الْكِنْدِيُّ. حدّثنا عَلِيُّ بْنُ ثَابِتٍ. حدّثنا سُعَادُ بْنُ سُلَيْمَانَ عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ، عَنِ الْحَارِثِ، عَنْ عَلِيٍّ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((خَيْرُ الدَّوَاءِ الْقرْآنُ)).

 

في الزوائد: في إسناده الحارث الأعور، وهو ضعيف.

 

Ali (r.a.)'den rivayet edildiğine gpre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «İlâc'ın en hayırlısı Kur'an'dir.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde el-Harls el-A'ver bulunur. Bu ravi zayıftır.

 

 

AÇIKLAMA:     Zevaid nevinden olan bu hadis notta belirtildiği gibi ravi el-Haris'ten dolayı senedçe zayıftır.

Sindi, bu hadisin izahında şöyle der: En iyi ilacın Kur'an-ı Kerim olmasının sebebi şu olabilir: Çünkü Kur'an kalb ilacıdır. Bu itibarla vücüdun ilacından daha hayırlıdır. Şöyle de olabilir: Kur'an-ı Kerim ayetleri, maddi hastalıklara deva olup mü'min'in imanını (ve vücüdun mukavemet güc'ünü) artınr. Ancak şu var ki Kur'an-ı Kerim ayetlerini şifa niyetiyle okuyup bununla tedavi olmanın şartı, iyi bir inanç taşımak ve takva adabına riayet etmektir.

 

El-Azizi de Ciimiü's-Sağir'in şerhinde: Bu hadis şifa niyetiyle Kur'an-! Kerim ayetlerini okuyup Allah'a sığınmak manasına yorumlanabildiği gibi; ..... ayetlerinden birinin anlamı paralelinde de yorumlanabilir. Bu ayetlerin kısa mealleri şöyledir:

 

1) '' Kur'an'ı mü'minlere şifa ve rahmet olarak indiriyoruz ... '' (İsra, 82)

 

2) ''... ve kalbIerde olana bir şifa, inananlara doğru yolu gösteren bir rehber ve rahmet geldi ... (Yunus, 57)

Durum bu olunca Kur'an-ı Kerim, kalbIere de bedenlere de şiftidır, diye bilgi vermiştir.

El-Hafni de Camlü's-Sağir haşiyesinde: Yani hulus-i kalb ile herhangi bir ayeti okumak vücud hastalığına şifadır. Hastalıklardan kurtulmak için bazı ilim adamları Kur'an-ı Kerim'in bir kısım ayetlerini tayin etmişler ise de aslında Kur'an-} Kerim'in bütün ayetleri aynı etkiyi taşımaktadır. Yeter ki bu hususta sağlıklı ve tam inanç bulunsun. Kur'an-} Kerim ayetleri anlamı düşünülerek ve hükümleri ile amel edilerek okunduğu zaman manevi ve kalbi hastalıklara da şifadır. Şu halde bu hadis, Kur'an-ı Kerim'in hem maddi hem manevi hastalıklara şifa olduğunu bildirir, demiştir .