SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3503 >>

30- DEVELERİN İDRARLARI (NI TEDAVİ İÇİN İÇMEK) BABI

 

حدّثنا نَصْرُ بْنُ عَلِيٍّ الْجَهْضَمِيُّ. حدّثنا عَبْدُ الْوَهَّابِ. حدّثنا حُمَيْدٌ عَنْ أَنَسٍ؛ أَنَّ نَاساً مِنْ عُرَيْنَةَ قَدِمُوا عَلَى رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم. فَاجْتَوَوُا الْمَدِينَةَ. فَقَالَ صلى الله عليه وسلم:  ((لَوْ خَرَجْتُمْ إِلَى ذوْدٍ لَنَا، فَشَرِبْتُمْ مِنْ أَلْبَانِهَا وَأَبْوالِهَا)) فَفَعَلُوا.

 

Enes (bin Mâlik) (r.a.)'den: Şöyle demiştir: Ureyne (kabilesin) den bâzı kimseler (Medîne'de ikâmet için) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına gelip yerleştiler. Sonra Medîne-i Münevvere iklimine alışamayıp hastalandılar. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Bize âit bir deve sürüsünün yanına gidip develerin sütlerinden ve idrarlarından içiniz, buyurdu. Onlar da yaptılar.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis 2578 numarada daha geniş bir metin halinde geçti. Orada gerekli bilgi verildiği için burada tekrarlamaya gerek yoktur. Sadece şunu tekrar belirtmek le yetineceğim: Malik, Ahmed ve selef alimlerinden bir grup bu hadise dayanarak eti yenen hayvanların idrarlarının necis olmadığına hükmetmişler. Ebü Hanife. Şafii ve bir cemaat ise eti yenen veya yenmeyen bütün hayvanların dışkı ve idrarlarının necis ve pis olduğuna hükmetmişlerdir. Hadiste develerin idrarlarını içme izni tedavi içindir.

 

Bu konu hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler Tirmizi . nin şerhi Tuhfetü'l-Ahvezi adh kitabın 1. cildinin 77 ve 78. sahifelerine başvurabilirler .