SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3505 >>

DEVAM: 31- SİNEK (İÇİNDE YİYECEK VEYA İÇECEK BULUNAN) KABA DÜŞER, BABI

 

حدّثنا سُوَيْدُ بْنُ سَعِيدٍ. حدّثنا مُسْلِمُ بْنُ خَالِدٍ عَنْ عُتْبَةَ بْنِ مُسْلِمٍ، عَنْ عُبَيْدِ بْنِ حُنَيْنٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((إِذَا وَقَعَ الذُّبَابُ فِي شَرَابِكُمْ، فَلْيَغْمِسْهُ فِيهِ، ثُمَّ لْيَطْرَحْهُ. فَإِنَّ فِي أَحَدِ جَنَاحَيْهِ دَاءً، وَفِي الآخَرِ شِفَاءً)).

 

Ebû Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Sinek içeceğinize düştüğü zaman, içecek kişi sineğin her tarafını ona batırsın, sonra sineği atsın. Çünkü sineğin iki kanadının birisinde hastalık, diğerinde şifâ vardır.»

 

 

AÇIKLAMA:     Ebü Said (r.a.)'ın hadisini Nesai de rivayet etmiştir. Ebü Hureyre (r.a.)'ın hadisini Buhari ve Ebü Davud da rivayet etmişlerdir.

 

Birinci hadiste sineğin yiyecek içine, ikinci hadiste ise içecek içine düştüğü zaman ifadesi kullanılmıştır. Demek ki yapılacak işlem hem yiyecek hem de içecek hakkında uygulanır. Ebü Davüd'un Ebü Hureyre (r.a.)'den olan rivayetinde ''Çünkü sinek hastalıklı olan kanadıyla lwrunur'' ilavesi vardır. Bu duruma parantez içi ifade ile işaret ettim.

İkinci hadiste geçen ''Da'' yani hastalık tabiri ile zehir anlamının kasdedildiği birinci hadisten anlaşılır.

 

El-Hafız. el-Fetih'te; Bazı maharetl. tabibler demişler ki ; Sinekte bir zehir gücü vardır. Nitekim ısırdığı yerde kaşmtı ve şişkinlik görülebilir. Bu zehir sinek için bir nevi silahtır. Bir içecek veya yiyeceğe düşüp de incindiği zaman taşıdığı zehir silahı ile karşılık vermek ister. Şarı-i Hakim bu zehrin sineğin diğer kanadına, Allah tarafından verilen şifa ile nötürleştirilmesini emretmiştir. Böylece onun zararı Allah'ın izni ile önlenmiş olur, diye bilgi vermiştir.

 

Bizim zamanımızda tıp ilmiyle meşgulolan bazı kimselerin bu hadis üzerine yaptıkları araştırmalar neticesinde sineğin bir kanadında zehirli bir nevi mantarın bulunduğunu ve diğer kanadında da bunu nötürleştiren ma,ntar bulunduğunu tesbit ettiklerini bir kaç yıl önce Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan gazetede okumuştum. Şu anda gazetenin o nüshası yanımda bulunmadığı için gerekli bilgiyi veremeyeceğim. Terceme hizmetinin aksamaması için buna işaret etmekle yetiniyorum. Meraklılar gazetenin ilgili nüshasını temin edebilirler.