SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3567 >>

DEVAM: S- BEYAZ ELBİSE BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ سُفْيَانَ، عَنْ حَبِيبِ بْنِ أَبِي ثَابِتٍ، عَنْ مَيْمُونِ ابْنِ أَبِي شَبِيبٍ، عَنْ سَمُرَةَ بْنِ جُنْدَبٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((الْبَسُوا ثِيَابَ الْبَيَاضِ، فَإِنَّهَا أَطْهَرُ وَأَطْيَبُ)).

 

Semure bin Cündüb (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Elbisenin beyaz olanını giyiniz.Çünkü beyaz elbise daha temiz ve daha güzeldir.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi, Nesai, Ahmed ve Hakim de rivayet etmişlerdir.

Tuhfe yazarı bu hadisin şerhinde özetle şöyle der: Yani beyaz elbise kirlendiği zaman kirliliği hemen görülür ve yıkanır. Diğer renkli elbiselerde kir bu kadar bariz görülmez. Dolayısıyla beyaz kadar sık sık yıkanmaz. Beyaz elbisenin güzelliğine gelince, bu güzellik dini açıdandır. İnsan tabiatı bakımından olabilir. Bunun tevazu ve alçak gönüllülük açısından daha güzel ve iyi olduğu anlamının kasdedildiği de söylenmiştir.

 

Avnü'l-Mabüd yazarı da: Beyaz elbise giymeye ait hadislerdeki emir müstehablık içindir. Ölüleri beyaz kefenlere sarma emri de müstehablık içindir. En-NeyI yazan: Hadisteki emir vaciblik için değildir. Çünkü Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in ve sahabilerden

bir gurubun beyaz olmayan elbiseleri de giydikleri ve beyaz olmayan elbiseleri giyen sahabiler'e Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in müdahale etmediği sabittir. Beyaz olmayan kefenin kullanılabileceği de Ebü Davud'un Cabir (r.a.)'den rivayet ettiği bir hadisten anlaşılır, demiştir. (Avnü'I-Mabüd yazarı bu arada Cabir (r.a.)'ın hadisini nakletmiştir. Buraya aktarmaya gerek görmedim.)