SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3348 >>

DEVAM: 49- ARPA EKMEĞİ BABI

 

حدّثنا يَحْيَى بْنُ عُثْمَانَ بْنِ سَعِيدِ بْنِ كَثِيرِ بْنِ دِينَارٍ الْحِمْصِيُّ ((وَكَانَ يُعَدُّ مِنَ الأَبْدَالِ)). حدّثنا بَقِيَّةُ. حدّثنا يُوسُفُ بْنُ أَبِي كَثِيرٍ عَنْ نُوحِ بْنِ ذَكْوَانَ، عَنِ الْحَسَنِ، عَنْ أَنَس ابْنِ مَالِكٍ؛ قَالَ: لَبِسَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم الصُّوفَ، وَاحْتَذَى الْمَخْصُوفَ. وَقَالَ: أَكَلَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم بَشِعاً وَلَبِسَ خَشِناً. فَقِيلَ لِلْحَسَنِ: مَا الْبَشِعُ؟ قَالَ: غَلِيظُ الشَّعِيرِ. مَاكَانَ يُسِيغُهُ إِلاَّ بِجُرْعَةِ مَاءٍ.

 

في الزوائد: هذا إسناد ضعيف. لأنه نوح بْنُ ذكوان متفق على تضعيفه. قَالَ أَبُو عَبْدُ الله الحاكم: يروى عَنْ الحسن كل معضلة.

 

Enes bin Mâlik (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yün elbise giydi ve yamalı pabuç giydi. Enes şunu da söylemiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) beşi' yedi ve sert elbise giydi.

 

(Enes'in râvisi) el-Hasan'a: Beşi' nedir? diye sorulmuş. O da (Beşi*), arpanın iri (öğütülmüş) olanıdır. O, bunu ancak bir yudum su ile yutabilir idi" demiştir.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu, zayıf bir seneddir. Çünkü Nuh bin Zekvan'ın zayıflığı husüsunda ittifak vardır. Ebü Abdillah el-Hakim: O, el-Hasan'dan her mudal hadis rivayet eder, demiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Aişe (r.anha)'nın hadisini Buhari, Müslim ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir. Onun, ikinci hadisinin benzerini Buhari ile Müslim'de rivayet etmişlerdir. Oralardaki rivayetlerde; "Ard arda iyi gün" iladesi vardır. Yani Nebi (s.a.v.)'in ev halkı iki gün ard arda doyunca arpa ekmeği yememişlerdir.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisini Tirmizi ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Enes (r.a.)'ın hadisi ise Zevaid nevindendir.

Bu babta rivayet edilen hadisler Resül-i Ekrem (s.a.v.) ile aile ferdlerinin nasıl mütevazi ve sade hayat yaşadıklannı açık biçimde göstermektedir.