SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3374 >>

DEVAM: 2- KİM DÜNYADA İÇKİ İÇERSE AHİRETTE İÇKİ İÇMEYECEKTİR, BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حدّثنا يَحْيَى بْنُ حَمْزَةَ. حَدَّثَنِي زَيْدُ بْنُ وَاقِدٍ؛ أَنَّ خَالِدَ بْنَ عَبْدِ اللهِ بْنِ حُسَيْنٍ حَدَّثَهُ قَالَ: حَدَّثَنِي أَبُو هُرَيْرَةَ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((مَنْ شَرِبَ الْخَمْرَ فِي الدَّنْيَا، لَمْ يَشْرَبْهَا فِي الآخِرَةِ)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح ورجاله ثقات.

 

Ebû Hureyre (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Kim dünyada içki içer (de tevbe etmeden ölür)se, o kimse âhi-rette içki içmeyecektir.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahih olup ravileri sıka, zatlardır.

 

 

AÇIKLAMA:     İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisinin benzeri Buhari, Müslim, Ebü Davüd. Tirmizi ve Nesai tarafından da rivayet edilmiştir.

 

Bu hadislere göre dünyada içki içen bir kimse bunu bırakıp tevbe etmedEm ölürse, ahirette cennet şarabını içmeyecektir. Alimler bu hadisleri çeşitli şekillerde yorumlamışlardır.

 

Nevevi: 'Bu hadisin manası şudur: Yani böyle bir kimse cennete girse bile cennetin şarabından mahrum bırakılır. Çünkü cennetin meşrubatının en üstünü cennet şarabıdır. İçki içme günahını işleyen kimse bu suçundan dolayı cennetin bu nimetinden mahrum kalır. Cennete giren bir kimsenin arzu ettiği her şeyin cennette bulunduğu Kur'an-ı Kerim'in ayetiyle sabittir, Durum bu olunca, böyle olan bir kimsenin cennette şarabı hatırlamayacağını söyleyenler olmuştur. Bazı ilim adamları ise demişler ki, böyleleri, şarabı hatırlasalar bile içme arzusunu duymayacaklar. Böylece diğer müslümanlardan farklı olarak bu nimetten mahrum kalmış olacaklar, diye bilgi vermiştir.

 

Sindi de bu konu ile ilgili olarak aşağıdaki bilgiyi vermiştir: "Bir kavle göre bu hadis, dünyada içki içip tevbe etmeden ölen . kimsenin cennete giremeyeceğinden kinayedir. Çünkü cennete giren kimseler orada cennet şarabını içeceklerdir,"

 

İbnü'l-Arabi şöyle demiştir: Içki içen kimse ya tevbe etmeden ölür veya tevbe ettikten sonra ölür. Eğer tevbe ettikten sonra, yAni içkiyi bırakıp Allah'a yönelerek durumunu düzelttikten sonra ölürse, günahlardan tevbe eden kimse günah işlememiş gibi olur (İnşAallah). Şayet içki içmekten dönüş ve tevbe etmeden ölürse, Ehl-i Sünnet mezhebine göre o kimsenin işi Allah'a kalır. Allah dilerse bakışlar. dilerse tazib eder. Eğer tazib ve muahaza ederse, o kimse mü'min olarak öldüğü için ebedi biçimde cehennemde kalmayacak, imanlı olduğundan dolayı netice itibariyle ateşten çıkıp cennete girecektir. Böyle- bir kimsenin azabını ve cezasını çektikten sonra cennete girince. cennet şarabını içip içmeyeceği meselesi hakkındaki ilmi görüşe gelince. bazı sahabilerin ve Ehl-i Sünnet mezhebi mensubu ilim adamlannın görüşüne göre. cennet şarabı içmeyecektir. Çünkü o kimse, içkiyi cennette içeceğine. acele edip dünyada içmiştir. Böylece bu nimetten mahrum edilecektir. Bu nokta çözüm isteyen bir meseledir. Bence de bu görüş benimsenir, der.

 

Sindi bundan sonra şöyle der: İbnü'l-Arabi'nin işaret ettiği problem ve çözüm bekleyen mesele şudur: Allah Teala; "Nefislerinizin iştiha ettiği (arzüladığı) şeyler cennette sizler için bulunur" buyurmuştur. Sözü edilen kişinin cennet şarabından mahrum bırakılması. bu ayet karşısında nasıl izah edilir?

 

Bu probleme şöyle cevap verilir: Sözü edilen kişinin cennette şarab içmeyi arzülamaması mümkündür. Allah o kimseye şarap içme arzüsunu vermeyebilir.

Bence, eğer hadisi yorumlamaya ihtiyaç varsa en uygun yorum şudur: Dünyada içki içip bundan dönüş yapmadan, tevbe etmeden ölürse, cennete ilk girenlerle beraber giremeyecektir. yani buna liyakatı olmayacaktır.

 

Suyüti: 'Bence başka bir yorumla da yorumlanabilir. O da alimlerin işaret ettikleri ve anlattıkları şu durumdur: İçki içip bundan dönüş yapmadan ve tevbe etmeden ölen bir müslümanın imansız ölmesi tehlikesine işarettir. Yani içki. imansız olarak ölmeye sebeb olabilen günahlardandır. Allah müslümanları korusun. Bu tehUkeden Allah'a sığınırız' diye bilgi vermiştir.

 

Sindi son olarak şöyle der: Bence en uygun yorum, böyle bir müslümanın cennette şarab içme iştiha ve arzüsunu duymamasıdır.