SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3583 >>

DEVAM: 13- KADININ ETEĞİ NE KADAR UZUN OLUR? BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عَفَّانُ. حدّثنا عَبْدُ الْوَارِثِ. حدّثنا حَبِيبٌ الْمُعَلِّمُ عَنْ أَبِي الْمُهَزِّمِ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، عَنْ عَائِشَةَ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((فِي ذُيُولِ النِّسَاءِ، شِبْراً)) فَقَالَتْ عَائِشَةُ: إِذاً تَخْرُجَ سُوقُهُنَّ. قَالَ ((فَذِرَاعٌ)).

 

في الزوائد: في إسناده أبو المهزّم، وقد تقدم أيضاً.

 

Ai§e (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kadınların etekleri hakkında: «(Erkeklerinkinden) bir karış (fazla sarkıtsınlar)» buyurdu. Bunun üzerine Âişe (r.anha): O zaman (kadınlar yürürken) baldırları (açığa) çıkar, dedi. O: «Şu halde bir zira (yeter),» buyurdu.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Ebü'l-Mühezzim bulunur. Bu ra.vinin durumu bıuıdan önceki hadisin notunda geçti.

 

 

AÇIKLAMA:      Ümmü Seleme (r.anha)'nın hadIsini Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişler. İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisi Ebu Davud tarafından da rivayet edilmiştir. Diğer iki hadis Zevaid nevindendir.

 

Avnü'l-Mabüd yazarı İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisinin şerhi bölümünde şu bilgiyi verir:

El-Hafız: İbn-i Ömer'in Ebü Davud tarafmdan rivayet edilen hadisi, kadınlar için izin verilen bir zira'ın mlitedil bir elin iki karışı kadar olduğuna delalet eder, demiştir.

İbn-i Reslan da; açık olan şudur ki; Kadınlar için izin verilen bir karış ve bir zira, onların erkeklerin eteklerinden fazla olarak sarkıtacaklan mikdardır. Yoksa onların yerde sürükley-ecekleri mikdar değildir, demiştir.

 

El-Hafız, el-Fetih'te şöyle demiştir. Erkeklerin eteklerini uzatmaları için iki durum var: Müstehab olan, eteklerinin baldırın yanlarına kadar uzatmalarıdır. Eteklerini topukların hizasına kadar uzatmalau ise caizdir. Kadınlar için de iki hal vardır: Erkekler için caiz olan mikdardan bir karış uzatmak kadınlar için müstehab olan şekildir. İki karış uzatmaları da caizdir, demiştir.