SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3587 >>

15- SARIĞIN UCUNU OMUZLAR ARASINA SARKITMAK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا أَبُو أُسَامَةَ عَنْ مُسَاوِرٍ. حَدَّثَنِي جَعْفَرُ ابْنُ عَمْرِو بْنِ حُرَيْثٍ، عَنْ أَبِيهِ؛ قَالَ: كَأَنِّي أَنْظُرُ إِلَى رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم. وَعَلَيْهِ عِمَامَةٌ سَوْدَاءُ. قَدْ أَرْخَى طَرَفَيْهَا بَيْنَ كَتِفَيْهِ.

 

Amr bin Hureys (r.a.)'den; Şöyle söylemiştir; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), başında siyah bir sarık ve sarığın uçlarını omuzları arasına sarkıtmış vaziyette gözlerimin önündedir, sanki O'na bakıyorum.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadis 2821 numara da geçmiştir. Oraya bakılmalıdır.

Bunda Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in sarığının uçlarını omuzları arasına sarkıttığı ilavesi vardır. Tuhfe yazarının beyanına göre Müslim, Ebu Davud, Tirmizi ve Nesai bunu benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir. Buradaki rivayette sarığın iki ucunun aşağıya sarkıtıldığı ifade edilmiştir. Ebu Davud'un bir rivayeti de böyledir. Bazı nüshalarında ise "sanğın ucu" tabiri kullanılmıştır.

 

Bu hadis, sanğın uçlarını omuzlar arasına sarkıtmanın müstehablığına delalet eder. Diğer bazı nüshalar ve rivayetlere göre ise sanğın bir ucunu sarkıtmak müstehabtır.

Sarığın ucunu omuzlar arasına sarkıtmaya dair başka rivayetler de vardır. Ayrıca bunun sağ tarafa sarkıtma, hem arkaya hem öne sarkıtmaya dair hadisler de vardır. Tirmizi'nin "Sarığın ucunu omuzlar arasına sarkıtma" babında İbn-i Ömer (r.a.)'dan rivayet edilen bir hadisin şerhi bölümünde Tuhfe yazarı bu konuda rivayet edilen hadisleri nakletmiş ve bu arada: Bu hususlarda rivayet edilen hadislerin en sıhhatlisi ve en kuvvetlisi sanğın ucunu iki omuz arasına sarkıtmaya dair Amr bin Hureys (r.a.)'ın hadisidir, der. Daha sonra sarkıtılan ucun uzunluk mikdarı hakkındaki rivayetleri nakleder. Bu rivayetlerin bazısına göre takriben dört parmak kadar, diğer bazı rivayetlere göre iki kanş kadar olabilir. Daha sonra şu nakilleri yapar: Es-Sübül'de denilmiş ki: Sarığın ucunu az sarkıtmak, sarığın adabındandır. Bu itibarla aşırı uzatılamaz.

 

Nevevi de el-Mühezzeb'in şerhinde: Sarığın ucunu fazla sarkıtmak, kibirlenme maksadıyla olursa,' elbiseyi kibirlenmek maksadıyla fazla sarkıtmak gibi haramdır. Kibirlenme maksadı yoksa mekruhtur. Sanğı, ucunu sarkıtmadan veya usulü dairesine sarkıtmak süretiyle giymek caizdir, Bunların hiç birisinde mekruhluk, yoktur. Sarığın ucunu sarkıtmamanın yasaklığı hakkında sıhhatli bir şey varid değildir, demiştir.

 

Es-Sübül yazarı da; Sarığın ucunu omuzlar arasına sarkıtmak sanğın adabındandır. Bununla beraber ucunu sarkıtmayı terketmek de caizdir, demiştir .