SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3591 >>

DEVAM: 16- İPEK GİYMENİN YASAKLlĞI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عَبْدُ الرَّحِيمِ بْنُ سُلَيْمَانَ، عَنْ عُبَيْدِ اللهِ ابْنِ عُمَرَ؛ عَنْ نَافِعٍ، أَنَّ عَبْدَ اللهِ بْنَ عُمَرَ أَخْبَرَهُ؛ أَنَّ عُمَرَ بْنَ الْخَطَّابِ رَأَى حُلَّةً سِيَرَاءَ مِنْ حَرِيرٍ. فَقَالَ: يَا رَسُولَ اللهِ! لَوِ ابْتَعْتَ هذِهِ الْحُلَّةَ للِوْفْدِ، وَلِيَوْمِ الْجُمُمَةِ! فَقَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((إِنَّمَا يَلْبَسُ هذِهِ مَنْ لاَخَلاَقَ لَهُ فِي الآخِرَةِ)).

 

Abdullah bin Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Ömer bin el-Hattâb sırf ipekten mamul (satılık) bir kat elbise gördü ve: Yâ Resulallah, keşke bu elbiseyi (dışardan gelen) özel hey'etler ve Cum'a günü için (giymek üzere) satın alsan, dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Bunu ancak âhirette (ipek elbisede) hiç nasibi olmayan kimse giyer» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:      Enes (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim ve Nesai de; Bera (r.a.)'ın hadisi ile Huzeyfe (r.a.)'ın hadisini Tuhfe yazarının beyanına göre Kütüb-i Sitte yazarlarının hepsi rivayet etmişlerdir. Huzeyfe (r.a.)'ın hadisi 3414 numarada daha geniş bir metin halinde geçti. Abdullah bin Ömer (r.a.)'ın hadisi ise Buhari ve Nesai tarafından da rivayet edilmiştir.

Harir: İpek demektir. Dibac : Argacı ve erişi ipek olan kumaştır.

 

Buna dilimizde diba ve atlas denilir. nibac, Farsçadan Arapçaya geçme bir kelimedir. İstebrak: Dibac'ın, yani atlas ve dibanın kalın kısmıdır, argacı ve erişi tamamen ipektir.

Hulle: Katlık elbise demektir, biri bedenin üst kısmını, diğeri de bedenin aşağı kısmını örter.

 

Siyera: Çubuklu alaca kumaştır. Genellikle ipekli olur ve ipegı; karışımı olan keten, yün ve pamuktan fazla olur. Fakat hadis şarihlerinin beyan ettikleri gibi burada halis ipekten mamul kumaş anlamı kasdedilmiştir.

 

Vefd: Bir kavim veya millet tarafından bir hükümdara veya. devlet adamlarından bir zat ile görüşmek üzere gönderilen elçiler ve hey'et anlamını ifade eder. Çoğulolan bu kelimenin tekili Vafid'dir.

Birinci hadiste, dünyada ipek elbise giyen kimsenin ahirette onu giyemeyeceği bildirilmektedir. Bu hüküm erkeklere mahsustur. Çünkü kadınların ipek elbise giymelerinin cEÜzliği 19. babta rivayet olunan hadislerle sabittir. İpek elbisenin yasaklığına dair diğer hadisler de aynı şekilde erkeklere mahsustur. Ayrıca uyuz hastalığına tutulan kimsenin de ipek elbise giymesine izin verilmiştir. Bu da 17. bAbta gelen hadisle sabittir.

 

Şu halde kendisine izin verilmeyen bir erkek ipek elbise giyerse ahirette cennetlik olsa bile cennet ehlinin elbisesi olan ipekten ceza olarak mahrum bırakılacaktır. el-Hafız, Buhari'nin "Erkeklerin ipek elbise giymesi ve ipekten caiz olan mikdar" başlıklı babında rivayet olunan hadislerin izahı bölümünde; İpek elbise giyen erkek için ahirette ipekten nasip yoktur. Bu onun için bir ceza mahiyetindedir. Ama adamın tevbe etmesi, o günaha ağırlık edecek bir takım hayrat işlemesi, günahlara kefaret olan bir takım müsibetlere maruz kalıp sabretmesi, geride bıraktığı salahatlı evla,dırun ona dua etmesi ve şefaatı makbul zatların ona şefaat etmesi gibi bir takım nedenlerle, o cezadan kurtulması mümkündür, biçimindeki yorum en mütedil yorumdur, der.

 

Bu babın son hadisi de aynı şekilde yorumlanabilir.

3590. hadiste altının dünyada kafirlere olduğu bildirilmektedir.

Bundan maksad altının kafirlere helal ve caiz olduğu manası kasdedilmemiştir. Maksad kafirlerin bunu kullanmakta olduğunu ifade etmektir. Bu hususla ilgili gerekli bilgi 3413. hadisin izahı bölümünde verildi. Bu hadiste geçen zamiri, altına raci olarak terceme ettim. Fakat zamir altın ve ipeğe bir tevil ile şümullü biçimde terceme etmek de mümkündür. Yani: "İpek ve altın dünyada kafirIeredir ve ahirette biz müslümanlaradır" diye terceme etmek de mümkündür.

 

Bu babta rivayet olunan hadisler, sırf ipekten mamul elbiselerin her çeşidinin ve altının erkeklere haram olduğuna delalet eder. Altın ve gümüş ile ilgili bilgi Eşribe kitabının 17. babında verilmiştir. Tekrarlamaya gerek yoktur. Halis ipek de erkeklere haramdır. İpek ile yün, pamuk, keten gibi başka maddenin karışımından mamul elbise veya bazı yerlerine ipek parçalar geçirilmiş elbise hükmü ve bununla. ilgili bilgi bu kitabın 18. babında rivayet olunan hadislerin izahı bölümünde verilecektir .