SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3619 >>

DEVAM: 30- AYAKKABIYI AYAKTA GİYME BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ سُفْيَانَ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ دِينَارٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ: نَهَى النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم أَنْ يَنْتَعِلَ الرَّجُلُ قَائِمَاً.

 

أشار إلى أن الحديث من الزوائد، ولم يتعرض للإسناد.

 

Îbn-İ Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) adam'ın ayakkabısını ayakta giymesini yasaklamıştır.

 

Not:   Zevâid yazarı bu hadisin Zevâid nevinden olduğuna işaret etmiş, fakat senedin durumuna değinmemiştir.

 

 

AÇIKLAMA:      Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Tirmizi de rivayet etmiştir. Ebü Davud bununbenzerini Ca bir (r.a.)'den rivayet etmiştir.

 

İbn-i Omer (r.a.)'ın hadisi Zevaid nevindendir. Tuhfe yazarı bunun senedinin sahih olduğunu söylemiştir. Bu arada Ebü Hureyre (r.a.)'ın senedindeki ravilerin hepsinin güvenilir zatlar olduğunu belirtmiştir.

 

Hattabi: Ayakkabıyı ayakta giymenin yasaklanması sebebi, oturarak ayakkabıyı giymenin kolaylığı ve rahatlığıdır. Adam ayakta ayakkabı giydiği zaman bazen devrilebilir. Bu itibarla ayakkabıyı oturarak giymek emredilmiş ki böyle bir endişeye mahal olmasın ve gerekirse elle de yardım edilsin, demiştir.

 

El-Mazhar da: Bu hadis, mest gibi ve bağcıkları, tas maları bağlamak gereken ayakkabılar hakkındadır, Yani ayakta giyilmesi zor olan ayakkabılar hakkındadır, demiştir.