SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3627 >>

DEVAM: 34- (AK SAÇ VE SAKALI) SARIYA BOYAMA BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا إِسْحَاقُ بْنُ مَنْصُورٍ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ طَلْحَةَ عَنْ حُمَيْدِ بْنِ وَهْبٍ عَنِ ابْنِ طَاوُسٍ، عَنْ طَاوُسٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: مَرَّ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم عَلَى رَجُلٍ قَدْ خَضَبَ بِالْحِنَّاءِ. فَقَالَ:  ((مَا أَحْسَنَ هذَا!)) ثُمَّ مَرَّ بِآخَرَ قَدْ خَضَبَ بِالْحِنَّاءِ وَالْكَتَمِ. فَقَالَ ((هذَا أَحْسَنُ مِنْ هذَا)) ثُمَّ مَرَّ بِآخَرَ قَدْ خَضَبَ بِالصُّفْرَةِ، فَقَالَ ((هذَا أَحْسَنُ مِنْ هذَا كُلِّهِ)). قَالَ: وَكَانَ طَاوُسٌ يُصَفِّرُ.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'den şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ak saç ve sakalını kına ile boyamış bir adam'ın yanından geçti ve: «Bu ne güzeldir,» buyurdu. Sonra saç ve sakalını kına ve ketem ile boyamış başka bir adam'ın yanından geçti ve  «Bu ondan daha güzeldir,» buyurdu. Daha sonra saç ve sakalını sarıya boyamış bir adamın yanından geçti ve: «Bu o'nun hepsinden daha güzeldir.» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:      Ubeyd bin Cüreyc (r.a.)'ın hadisini Buhari de rivayet etmiştir. Buhari'nin. "Nia'-i sibtiyye ve başka ayakkabılar" babmda rivayet ettiği bu hadis bir hayli uzundur. Ebu Davud ve Nesai de Nafi aracılığıyla bunun benzerini İbn-i Ömer (r.a.)'den rivayet etmişlerdir. Ebu Davud'un rivayet ettiği metin şöyledir:

 

İbn-i Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine 'göre; Nebi (s.a.v.) tabaklanmış, kıllan kesilmiş deriden mamul ayakkabılar giyerdi ve sakalını vers ve za'feranla sarıya boyardı. İbn-i Ömer de böyle yapardı.,.

 

Bu hadis Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in mübarek saç ve sakalını sarıya boyadığma delalet eder. Halbuki 35. babta rivayet edilen Enes (r.a.)'ın hadisi ve benzeri hadisler O'nun saç ve sakalını boyamadığına delalet eder. Hadisler arasmda görülen ihtilaim bertaraf edilmesi yolundaki yorumları 32. babta rivayet olunan 3623. hadisin izahı bölümünde beyan etmiştim. Oraya bakılmalıdır.

 

El-Hafız, şöyle yorum yapılabilir: Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in saç ve sakalını boyadıgına dair hadisler, bu işin caizliğini beyan için nadiren boyama işinin vukli bulduğu anlamına yorumlanır. O'nun saç ve sakalından beyazlaşan kısım az olduğundan boyamaya ihtiyaç yoktu, dolayısıyla boyamamış diyenler ise o nadir vak'aları görmemişler ve ekseri zamandaki durumu anlatmışlar, der.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisi ise Ebu Davud tarafından da rivayet edilmiştir. Bu hadis, saç ve sakalı yalnız kına ile boyamanın güzelliğine, kınaya ketem denilen bitkinin karıştırılarak boyamanın daha güzelolduğuna ve sarıya boyamanın hepsinden daha güzel sayıldığına delalet eder.

 

Avnü'l-Mabüd yazarı bu hadisin izahı bölümünde şöyle der: Bu hadis, Hattabi ile İbn-i Esir'in ve onlara tabi olanların şu sözlerini red eder: Kına ve ketem karıştırılarak boyama yapıldığında çıkan renk siyah olur. Oysa siyah boya ile boyama yasak kılınmıştır.

 

Çünkü bu hadiste Nebi (s.a.v.), saç ve sakalını kına ve ketem ile boyayan adamı övmüştür. Bu övgüden anlaşılıyor ki, adamın boyasının rengi siyah değildi. Çünkü siyah boya yasak kılınmıştır.

Bu hadis, en iyi boyanın sarı renkli olan boya olduğuna delalet eder.