SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3638 >>

DEVAM: 38- KAZA' (YANİ BAŞIN BİR YERİNİN SAÇINI KAZIYIP BAŞKA BİR YERİNKİNİ BIRAKMA) YASAKLIĞI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا شَبَابَةُ. حدّثنا شُعْبَةُ عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ دِينَارٍ عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ: نَهَى رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم عَنِ الْقَزَعِ.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'den; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kaza'i yasakladı.

 

 

AÇIKLAMA:      Müellifimizin kısmen değişik iki senedIe rivayet ettiği İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisini Buhari. Müslim, Ebu Davud ve Nesai de benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir.

 

Bu babın başlığında ve hadiste geçen Kaza' kelimesi Kuz'a'nın çoğuludur, asıl man&sı dağınık halde gök yüzünde şurada burada görülen bulut parçalarıdır. Başın bir yerindeki saç tıraş edilip diğer bir yerindeki bırakıldığı zaman bırakılan saç, dağınık bulut parçasına benzediği için Kaza' ismini almıştır.

 

İlk hadisin sonunda Kaza'ın açıklaması vardır. Bu açıklamayı yapan ravi, Nafi'dir. Müslim'in rivayetinden bu anlaşılıyor. Nevevi de: Kaza'ın en sağlıklı açıklaması, Nafi'in yaptığı açıklamadır. Bazıları; kaza, çocuğun başının dağınık yerlerindeki saçı kazımaktır, demiş ise de, sağlıklı olan tefsir Nafi'inkidir. Çünkü o tefsir, hadisi rivayet eden raviye aittir ve hadisin zahirine de muhalif değildir. O halde o tefsirle amel etmek gerekir, demiştir,

 

El-Hafız da: Ancak şu var ki, kaza'ı çocuğa tahsis etmek, yani yetişkin kimseleri bu hüküm dışında tutmak söz konusu değildir, demiştir.

 

Nevevi de: Başın dağınık yerlerini bu biçimde tıraş etmenin mekruhluğu husüsunda icma vardır. Bu, tenzihen mekruhluktur. Ancak tedavi gibi bir mazeret varsa mekruh değildir. Malik bu nevi tıraşın oğlan çocuğu için de kız çocuğu için de mekruhluğuna hükmetmiştir. Lakin bazı arkadaşlarına göre oğlan çocuğunun perçemini veya kafasının orta kısmındaki saçı bırakıp diğerini kesmekte bir beis görmemişlerdir. Bizim mezhebimiz ise bunun herkes için mekruh olmasıdır, bu hususta erkek ve kadın ayırımı, çocuk ve yetişkin farkı yoktur. Çünkü hadis umumidir, demiştir.

 

Saçın bir kısmını ustura gibi bir aletle kazıyıp diğer bir kısmını bırakmanın yasaklığı sebebi hakkında ihtilaf olmuştur: Bir kavle göre böyle bir tıraş çirkin olduğu için meltruh sayılmıştır. Bunun yahüdilerin adeti olduğundan dolayı mekruh sayıldığını söyleyenler de vardır.

 

Müslim, Ebü Davud ve Nesai'nin rivayet ettikleri İbn-i Ömer (r.a.)'ın bir hadisine göre Nebi (s.a.v.) (bir gün) başındaki saçın bir kısmı kazınıp diğer bir kısmı bırakılan bir çocuk görmüş ve bunun üzerine çocuğun sahiplerini bundan menederek: ''Ya bunun saçının tamamını kazıyın veya tamamını bırakın,. buyurmuştur.

 

El-Kari de bu hadisin şerhinde: Bu hadis, hac ve umre dışında da saçın ustura gibi bir aletle tıraş edilmesinin caizliğine ve erkeğin, saçının tamamını kazımak veya tamamını bırakmak hususunda serbest olduğuna delalet eder. Lakin en faziletlisi hac veya umre dışındaki vakitlerde saçın bırakılmasıdır. Nitekim Resul-i Ekrem (s.a.v.) ve sahabileri böyle yapmışlar. Yalnız Ali (r.a.) onlardan ayrılmıştır. Yani anılan menasik zamanı dışında da saçını tıraş etmiştir, diye bilgi vermiştir.