SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3656 >>

DEVAM: 47- KAPLANLAR (IN DERİLERİNİ EYER VE SEMER ÜSTÜNE ATMAK VEYA BAŞKA TÜRLÜ BİNEK HAYVANlNIN SıRTıNA ATIP ONA) BİNMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ أَبِي الْمُعْتَمِرِ، عَنِ ابْنِ سِيرِينَ، عَنْ مُعَاوِيَةَ؛ قَالَ: كَانَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَنْهَى عَنْ رُكُوبِ النُّمُورِ.

 

Muaviye (r.a.)'den; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Kaplanlar(ın derilerini eyer ve semer üstüne çekmek veya binek hayvanı sırtına başka türlü atmak suretiyle onlar)a binmeyi men ederdi.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu babın ilk hadisini Ebu Davud, Nesai ve Tahavi de rivayet etmişler. İkinci hadis ise Ebu Davud ve Ahmed tarafından da rivayet edilmiştir.

 

Nümür, Nemir'in çoğuludur. Nemir, kaplandır. Bu hadisler kaplan derilerini eyer ve semer üstüne atmak veya herhangi bir şekilde binek hayvanının sırtına atıp üstüne binmeyi yasaklamıştır. Bu yasağın hikmetine gelince bu konuda şöyle denilmiştir: Çünkü anılan derileri kullanmak acemlerin adeti olup, kibirlenmenih belirtisidir. Veya tabaklamakla derisi temizlense de kılları şer'an necis, yani pis sayılır.

 

Tirmizi, "Yırtıcı hayvanların derilerinden nehiy" babında yırtıcı hayvanların derilerinin yasaklığına dair Ebü'l-Melih (r.a.)'ın hadisini rivayet etmiştir. Tuhfe yazarı da yasağın hikmeti hakkında özetle şu bilgiyi verir: Beyhaki; Yırtıcı hayvan derilerinin yasaklanması sebebi, deride kalan kıllardır. Çünkü tabaklamak deriyi temizlese de kıllan temizlemez, demiştir. Başkaları: Yasağın tabaklanmamış derilere mahsus olması muhtemeldir. Çünkü bu takdirde deri necis sayılır. Sebep şu da olabilir: Yırtıcı hayvan derilerini kullanmak kibirli ve israfçı çevrelerin adetidir, demişlerdir.