SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3666 >>

DEVAM: 3- BABA'NIN ÇOCUKLARINA İYİ DAVRANMASI, İYİLİK ETMESİ VE KIZ ÇOCUKLARINA İHSAN'DA BULUNMAK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عَفَّانُ. حدّثنا وَهْبٌ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ عُثْمَانَ ابْنِ خُثَيْمٍ عَنْ سَعِيدِ بْنِ أَبِي رَاشِدٍ، عَنْ يَعْلَى الْعَامِرِيِّ؛ أَنَّهُ قَالَ: جَاءَ الْحَسَنُ وَالْحُسَيْنُ يَسْعَيَانِ إِلَى النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم. فَضَمَّهُمَا إِلَيْهِ،  وَقَالَ ((إِنَّ الْوَلَدَ مَبْخَلَةٌ مَجْبَنَةٌ)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح. رجاله ثقات.

 

Ya'la bin Mürre (r.a.)'den; şöyle demiştir: Hasan ve Hüseyin koşarak Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e geldiler. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onları bağrına bastı ve: «Çocuk cimriliğe ve korkaklığa bir nevi sebep teşkil eder.» buyurdu.

 

Not: Bunun senedinin sahih ve ravilerinin güvenilir zatlar olduğu Zevaid'de belirtilmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:      Aişe (r.anha)'nın hadisi Buhari ve Müslim'de de rivayet olunmuştur. Ya'la (r.a.}'ın hadisi Zevaid nevindendir.

 

Bir noktayı belirtmek gerekir: Elde) mevcut sünenimizin üç nüshasında bu hadisin ravisi Ya'Ia el-Amiri gösterilmiştir.

 

Halbuki Ya'la el-Amiri sahabi değil ve dördüncü tabakaya dahil ravilerdendir, hicretin 120. yılı vefat etmiştir. Camiü's-Sağir'de bu hadisin İbn-i Mace tarafından Ya'la bin Mürre'den rivayet edildiği belirtilmiştir. Doğrusu da budur. Çünkü Ya'ia bin Mürre (r.a.) sahabidir. Bu itibarla tercemeye esas alınan nüsha tashih edilmiştir. El-Amiri kaydı bir kalem hatasıdır, kanısındayım ...

 

Çocuğun cimriliğe ve korkaklığa sebep olması şöyle olur; Bir kimse çocuk sahibi olunca onu yetiştirmek kaygısıyla düşmanla savaşmaktan korkar, cesaretle savaşmaz. Çünkü şehit olduğu takdirde çocuğunun yetim ve sahibsiz kalacağını düşünür. Keza varlığını ve malını çocuğu için harcamayı ve saklamayı düşündüğünden dolayı cömertçe davranmaktan çekinir.

 

Bu iki hadis çocukları öpüp okşamanın ve bağrına basıp sevmenin sevap olduğuna delalet eder.