SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3689 >>

DEVAM: 9- RIFK (YUMUŞAKLıKLA MuAMELE ETMEK; ARKADAŞLARLA İYİ GEÇİNMEK VE MÜTEDİL DAVRANMAK) BABı

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ مُصْعَبٍ عَنِ الأَوْزَاعِيِّ. ح وَحَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ وَعَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ إِبْرَاهِيمَ، قَالاَ: حدّثنا الْوَلِيدُ بْنُ مُسْلِمٍ. حدّثنا الأَوْزَاعِيُّ عَنِ الزُّهْريِّ، عَنْ عُرْوَةَ، عَنْ عَائِشَةَ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم؛  قَالَ ((إِنَّ اللهَ رَفِيقٌ يُحِبُّ الرِّفْقَ فِي الأَمْرِ كُلِّهِ)).

 

Aişe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Allah şüphesiz Refik'tir. (yani kullarına kolaylık diler, güçlerinin yetmeyeceğini onlara yüklemez) Kullarının her hususta yumuşaklıkla muamele etmelerini sever.»

 

 

AÇIKLAMA:      Cerir (r.a.)'ın hadisini Müslim ve Ebu Davud da rivayet etmişlerdir. Bu hadise göre yumuşaklıkla muamele etmeyen, arkadaşlarıyla iyi geçinmeyen, mlitedil davranmayıp haşin ve sert davranan bir kimse her türlü hayırdan mahrum kalır. şu halde rıfk hasletine sahip olan bir kimse her nevi hayırlı işlerde başanlı olur.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisi İbn-i Hibban tarafından da rivayet edilmiştir. Kütüb-i Sitte'nin kalanlanndan hangisinde rivayet edildiğine bakılmalıdır. Müslim bunun benzerini Aişe (r.anha)'dan ve Ebu Davud da Abdullah bin Muğaffel (r.a.)'den rivayet etmişlerdir.

Bu hadise göre dünyada amaçlara ulaşmak, arzulanan şeyleri gerçekleştirmek ve çevrenin memnuniyet ve rızasını elde etmek, keza ahirette sevab ve ecir kazanmak için yumuşaklıkla muamele etmek, arkadaşlarla iyi geçinmek ve mutedil davranmak gerekir. Sert davranmak, güçlük çıkarmak ve hırçınlıkla anılan müsbet sonuçlara vanlmaz.

Sindi bu hadisin izahında: Yani ortam, halkı hem yumuşaklıJda hem de sertçe irşad etmek, hidayet yoluna çağırmak için müsaid iken bu hizmeti yumuşaklıkla ifade eden kişi bunu sertçe ifa eden kimseden hayırlıdır. Şayet ortam bu iki yoldan yalnız birisini izlemeye müsaid ise o yol izlenir, demiştir.

 

Aişe (r.anha)'nın hadisi Buhari ve Müslim tarafından da rivayet edilmiştir. Buhari'nin rivayet ettiği metin uzunca olup bu hadisin buyurulmasına sebep olan olay da anlatılmaktadır. Şöyle ki: Yahudilerden beş on kişilik bir hey'et Resulullah (s.a.v.)'in huzuruna girerek O'na selam vereceklerine "EsSamü aleyküm" demişler (Bu cümle: "Ölüm üzerinize olsun" anlaMınl ifade eder>. Aişe (r.anha), bu küstah hey 'etin söylediği sözü anlamış ve: "Ölüm ve lanet sizin üzerinize olsun" diyerek karşılık vermiştir. Aişe demiştir ki: Bunun üzerine Resulullah (s.a.v.): ''Ya Aişe, acele etme, ağır ol. Allah şüphesiz her hususta yumuşak davranmayı sever., buyurdu. Ben: Ya Resülallahl Sen onların dedikleri lafı işitmedin mi? dedim.

 

ResüluIlah (s.a.v.): Ben de .Ve aleyküm = Sizin üzerinize olsun. dedim, buyurdu."