SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3692 >>

11- SELAM VERMEYİ İFŞA ETMEK (YANİ TANIDIK OLSUN OLMASIN HER MÜSLÜMANA AÇıKTAN SELAM VERMEK SÜRETİYLE BUNU YAYGINLAŞTIRMAK) BABI

 

ifşa kelimesinin asıl manası bir şeyi açığa vurmak, açıktan yapma,ktır. Selam vermenin ifşasından maksad selamlaşmayı yaygınlaştırmak. tanıdık olsun olmasın her müslümana selam vermek. bunu hiç bir müslümandan esirgemerrlek ve selam verilen k.işinin duyabileceği bir ses tonu ile selam vermektir.

Selam, selamette olmak. her türlü kaza. ve belalardan salim olmak ve esenlik içinde yaşamak, demektir. Bu itibarla selam, bir dua ve iyi dilekte bulunmak olup sevgi ve saygı belirtisidir. Müslümanlar arasında birlik, beraberlik, sevgi, saygı, iyi duygu ve güzel dileklerde bulunmaya özen gösteren yüce dinimiz selamlaşmaya büyük önem vermiş, selam vermeyi sünnet ve bunu almayı, ,yani selam verilen tarafın selÜm verene selamla karşılık vermesini farz kılmıştır.

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا أَبُو مُعَاوِيَةَ وَابْنُ نُمَيْرٍ عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ أَبِي صَالِحٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((وَالَّذِي نَفْسي بِيَدِهِ! لاَ تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ حَتَّى تُؤْمِنُوا. وَلاَ تُؤْمِنُوا حَتَّى تَحَابُّوا. أَوَلاَ أَدُلُّكُمْ عَلَى شَيْءٍ إِذَا فَعَلْتُمُوهُ تَحَابَيْتُمْ؟ أَفْشُوا السَّلاَمَ بَيْنَكُمْ)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Nefsim kudret elinde olan (Allah)'a yemin ederim ki, siz iman etmedikçe cennet'e giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Size bir şey göstermiyeyim mi. O'nu yaptığınız zaman birbirinizi seversiniz. Selam vermeyi aranızda yaygınlaştırınız. »

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Müslim, Tirmizi ve Ebu Davud da rivayet etmiştir.

Nevevi, hadisin ''Siz birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız'' cümlesinin manası hakkında: Yani birbirinizi sevmedikçe kamil ve olgun iman sahibi olmazsınız, demiş ve hadisin ''Siz iman etmedikçe cennet'e giremezsiniz'' cümlesini zahirine göre yorumlamıştır. Çünkü imansız ölen kimseler cennet'e giremez ve zerre mikdan imanı olan kimseler netice itibariyle cennet'e girecekler. Yani imanı kamil ve olgun olmayan müslümanlar da cennet'e girecekler.

 

Nevevi daha sonra: Eş-Şeyh Ebu Amr demiştir ki: Hadisin manası şöyledir: İmanınız ancak birbirinizi sevmek le kemale erer, olgunlaşır ve siz böyle olmazsanız siz, cennet ehli cennet'e gireceği zaman giremezsiniz. (Yani onlarla beraber giremezsiniz, daha sonra gireceksiniz). Eş-Şeyh Ebü Amr'ın dediği bu yorum da muhtemeldir, der.