SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3694 >>

DEVAM: 11- SELAM VERMEYİ İFŞA ETMEK (YANİ TANIDIK OLSUN OLMASIN HER MÜSLÜMANA AÇıKTAN SELAM VERMEK SÜRETİYLE BUNU YAYGINLAŞTIRMAK) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ فُضَيْلٍ عَنْ عَطَاءِ بْنِ السَّائِبِ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَمْرِو؛ قَالَ:  قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((اعْبُدُوا الرَّحْمنَ، وَأَفْشُوا السَّلاَمَ)).

 

Abdullah bin Amr (bin el-As) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Rahman'a ibadet ediniz ve selam'ı ifşa ediniz.»

 

 

AÇIKLAMA:      Ebü Umame (r.a.)'ın hadisi Zevaid nevindendir. Abdullah (r.a.)'ın hadisini Tirmizi de "Et'ime = Yiyecekler'' bölümünde rivayet etmiştir. Tirmizi' nin rivayet ettiği metin uzunca olup şöyledir: ''Ralıman'a ibadet ediniz. yemek yediriniz ve selamı ifşa ediniz, Böyle yaparsanız selametle cennete girersiniz.-"

 

Tirmizi bu hadisin hasen - sahih olduğunu söylemiştir.

Bu babta rivayet olunan hadisler müslümanın tanıdığı veya tanımadığı her müslümana selam vermesinin faziletine delalet eder. Bu hadislerdeki emir müstehabIık içindir. Yani selam vermek sünnettir.

 

Birkaç müslüman beraber olduğu zaman karşılaştıklan müslümanlara hepsinin selam vermesi daha faziletlidir. Bununla beraber onlardan yalnız bir kişinin selam vermesiyle de sünnet ifa edilmiş olur. Selam "Es-Selamü aleyküm" cümlesiyle verilir. "Selamün aleyküm" demekle de selam verilmiş oluyor ise de en faziletlisi "Es-Selamü aleyküm"dür.

İki müslüman karşılaştıklan zaman önce selamlaşmalı, ondan sonra konuşmaya başlamalıdır. Selam, muhcUabın duyabileceği bir ses t.onu ile verilir. Aksi takdirde selam sünneti ifa edilmiş olmaz. Aile reisi ev halkının yanına girdiği zaman onlara selam vermesi sünnettir.

 

Küçüğün büyüğe, süvarinin yayaya, ayakta olanın oturana ve azın çoğa selam vermesi sünnettir. Bunun aksi yapıldığı zaman yine sünnet yerine gelmiş olur.

Erkeğin yabancı kadına, yani mahremi olmayan kadına selam vermesi mekruhtur. Ancak çok yaşlı veya çirkinliğinden dolayı şehvet duyulmayan kadına selam verebilir. Erkeğin; teyzesi, halası, anası, nenesi, kız kardeşi gibi mahremi olan kadına selam vermesi sünnettir.

Daha geniş bilgi için fıkıh kitablarına müracaat edilmelidir.