SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3696 >>

DEVAM: 12- SELAM ALMAK (YANİ VERİLEN SELAMI CEVABLAMAK) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عَبْدُ الرَّحِيمِ بْنُ سُلَيْمَانَ عَنْ زَكَرِيَّا، عَنِ الشَّعْبِيِّ، عَنْ أَبِي سَلَمَةَ؛ أَنَّ عَائِشَةَ حَدَّثَتْهُ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم،  قَالَ لَهَا ((إِنَّ جِبْرَائِيلَ يَقْرَأُ عَلَيْكِ السَّلاَمَ)) قَالَتْ: وَعَلَيْهِ السَّلاَمُ وَرَحْمَةُ اللهِ.

 

Aişe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kendisine: «Cebrail sana selam sunuypr, buyurmuş, kendisi de: Ve aleyke's-selamu ve rahmetullahi. diye cevap vermiştir.

(Allah'ın selamı ve Rahmeti ona da  olsun)

 

 

AÇIKLAMA:      Bu babın hadisleri Buhari, tarafından da rivayet olunmuştur.

 

Müslim ve Tirmizi Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud, Nesai, Darekutni ve Tahavi de rivayet etmişlerdir. Bu hadis daha uzun bir metin halinde sünenimizin 1060 numarasında geçti.

 

HADİSLERDEN ÇIKAN HÜKÜMLEn:

 

1. Selam almak, yani verilen selama selamla cevab vennek meşrudur. İbn-i Abdilberr ve başkası selam vermenin sünnet ve selama selamla cevab vermenin farz oldugu hususunda müslümanların icma ettiğini söylemişlerdir. Kendisine selÜm verilen bir kişi ise, cevablamak ona farzdır. ŞÜyet birden fazla kişiler ise onlardan birisinin cevab vermesiyle farz ifa edilmiş olur. Fakat hepsinin cevab vermesi daha faziletlidir. Ebu Yusuf'a göre hepsinin cevab vermesi farzdır Yani kendilerine selam verilen guruptan bir kısmının cevablaması yeterli sayılmaz.

 

2. Selama cevab verilirken "Ve aleykümü's-selam" sözü ile yetinmekle farz ifa edilmiş olur. Cevabta "ve rahmetullahı"yi ilave etmek daha faziletlidir.

 

3. Bir kimse bir adamdan selam getirdiği zaman kendisine selam getirilen kişinin "Ve aleyhi's-selamü ve rahmetuIlah" biçiminde cevab vermesi daha faziletlidir. Ama "Ve aleyhi's-selam" sözü ile yetinirse farzı yerine getirmiş sayılır.

 

4. Bir kimseden selÜm getirmek meşrudur. Nitekim Nebi (Aleyhi's-selatü ve's-selam), Cebrail (Aleyhisselam)'dan Aişe (r.anha)'ya selam tebliğ etmiştir.

Tuhfe yazarı Tirmizi'nin İsti'zan bölümünde rivayet ettiği Ebu Hureyre (r.a.) ile Aişe (r.anha)'nın hadislerinin izahı bölümünde Nevevi'den naklen özetle şu bilgiyi verir:

Selam alınırken en mükemmel ve en faziletli cevab "Ve aleykümü's-selamü ve rahmetuIlahi ve berekatuhu"dur. Cevabın başındaki "Ve" harfini kullanmamak caizdir. Ama en faziletlisi bırakılmış olur. Şayet "Ve aleykümü's-Seiam" veya "Aleykümü's-Selam" sözü ile yetinilirse farz ifa edilmiş olur.

 

Aişe (r.anha)'nın hadisi. selam göndennenin meşruluğuna delalet eder. Selam götüren kişinin bunu ilgilisine tebliğ etmesi farzdır. Çünkü selam bir emanettir. Gönderilen selamı te bellüğ eden veya aldığı mektubla yazılı selamı ol\Urken derhal selam alması farzdır. Bir adam bir selÜm getirdiği zaman ilgilisine tebliğ edince tebellüğ eden şahıs o selamı alırken geLren kişiyi de selama katması müstehabtır. Yani "ve aleyke ve aleyhi's-selam =Sana da ona da selam olsun" biçiminde cevab vermelidir.