SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3701 >>

DEVAM: 14- ÇOCUKLARA VE KADINLARA SELAM VERMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ، عَنِ ابْنِ أَبِي حُسَيْنٍ، سَمِعَهُ مِنْ شَهْرِ ابْنِ حَوْشَبٍ؛ يَقُولُ: أَخْبَرَتْهُ أَسْمَاءُ بِنْتُ يَزِيدَ؛ قَالَتْ: مَرَّ عَلَيْنَا رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم، فِي نِسْوَةٍ. فَسَلَّمَ عَلَيْنَا.

 

Esma' bin-i Yezid (bin es-Seken) (r.anha)'dan şöyle demiştir: Biz büyük bir kadın topluluğu halinde iken Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), yanımızdan geçti ve bize selam verdi.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Tirmizi ve Ebu Davud da rivayet etmişler. Tirmizi bunun hasen olduğunu söylemiştir.

 

Avnü'l-Mabud yazarı bu hadisin izahı bölümünde şöyle der:

El-Huleymi: Resulullah (s.a.v.). her türlü fitneden emin ve günahsız idi. Artık kendi nefsine güvenen kimse kadınlara selam versin. Aksi takdirde selam vermemek en selametli davranıştır, demiştir.

 

İbn-i Battal da: Bir fitne, yani günaha girmek ve şehvet duygusunun uyanması tehlikesi yok ise kadınların erkeklere ve erkeklerin kadınlara selam vermeleri caizdir. Malikiler ise genç kadın ile yaşlı kadın arasında fark olduğunu söyleyerek genç kadına selam vermeyi veya onun erkeklere selam vermesini yasak saymışlardır. Rabia ise: Kadın genç olsun yaşlı olsun onunla selamlaşmak haramdır, demiştir.

 

Kufe alimleri de: Kadınlanp erkeklere selam vermeleri meşru değildir. Çünkü kadınlar, ezan okumaktan ve kamet getirmekten menedilmiştir ve açıktan Kur'an okumaları yasaklanmıştır. Ancak kadın kendi mahremi otan erkeklere, yani babası, amcası, dayısı gibi aralarında nikah kıyılması ebedi olarak haram olan erkek akrabalarına selam verebilir, demişlerdir, diye bilgi vermiştir.

 

Abdurrahman el-Cezeri de şöyle der: Erkeğin kadına selam vermesi mekruhtur. Ancak kadın çok yaşlı olursa veya genç olmasına rağmen şehvet duyulmayacak derecede çok çirkin olursa ona selam verilebilir. Erkek kendi çoluk çocuklanna selam verdiği gibi mahremi olan kadınlara da selam verebilir, selam vermesi sünnettir. Şafiiler demişler ki: Genç kadın ister şehvet duyulmayacak derecede çirkin olsun ister şehvet edilebilecek durumda olsun bir yerde tek başına bulundUğU zaman erkeğin ona selam vermesi, onun erkeğin selamını alması veya onun erkeğe selam vermesi kesinlikle haramdır. Kadın bir gurup erkekle veya bir kadın topluluğu ile beraber olduğu zaman selam vermek ve selam almak bakımından onun hükmü erkeğin hükmü gibidir, demiştir.