SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3722 >>

26- GÖLGE VE GÜNEŞ ARASINDA (YANİ BEDENİN BİR KISMI GOLGEDE - DİĞER KISMI GÜNEŞTE OLDUĞU HALDE) OTURMA (NIN YASAKLlĞI) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا زَيْدُ بْنُ الْحُبَابَ عَنْ أَبِي الْمُنِيبِ، عَنِ ابْنِ بُرَيْدَةَ، عَنْ أَبِيهِ؛ أَنَّ النَّبِيّ صلى الله عليه وسلم نَهَى أَنْ يُقْعَدَ بَيْنَ الظِّلِّ وَالشَّمسِ.

 

في الزوائد: إسناد حديث ابْنِ بريدة حسن.

 

Büreyde (bin el-Husayb) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) gölge ve güneş arasında (yâni bedenin, bir kısmı gölgede, diğer kısmı güneşte olduğu halde) oturmayı yasaklamıştır.

 

Not: Zevaid'de, İbp.-i Büreyde'nin bu hadisine dair senedin hasen olduğu belirtilmiştir,

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadis Zev,Üd nevindendir. Bu hadis, bedenin bir kısmı gölgede ve bir kısmı güneşte olduğu halde oturmanın yasakllğına delalet eder.

Sindi bu hadisin izahı bölümünde şöyle der; Beyhaki demiş ki, Ebü Hureyre (r.a.)'den rivayet edilen bir hadiste Ebu Hureyre şöyle demiştir:

"Ben Resulullah (s.a.v.)'i, Ka'be'nin duvan dibinde bedeninin bir kısmı gölgede ve bir kısmı güneşte olduğu halde oturmuş iken gördüm."

 

İbn-i Büreyde yoluyla yine Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edilen bir hadise göre:

''ResululIah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Biriniz gölgede olup da gölge kalktı&ı (ve bedeninin bir kısmı güneşte, diğer kısmı gölgede olduğul zaman kalksın, Çünkü öyle yer, şeytanın oturduğu yerdir.'' Bu rivayet diğer iki hadis arasında görülen çelişkiyi giderir.

 

Avnü'l-Mabüd yazan. da Ebu Hureyre (r.a.)'ın son hadisinin izahı bölümünde şöyle der: Bedenin bir kısmı gölgede bir kısmı da güneşte olduğu halde oturmanın sağlık açısından zararlı olduğu söylenmiştir. Fakat en iyisi, Şar-i Hakim'in, yani Nebi (s.a.v.)'in beyan ettiği gerekçeyi belirtmektedir: ''Öyle yer şeytanın meclisidir,,,