SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3726 >>

28- YILDIZLAR İLMİNİ ÖĞRENMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا يَحْيَى بْنُ سَعِيدٍ عَنْ عُبَيْدِ اللهِ بْنِ الأَخْنَسِ، عَنِ الْوَلِيدِ ابْنِ عَبْدِ اللهِ، عَنْ يُوسُفَ بْنِ مَاهَكَ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ:  قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((مَنِ اقْتَبَسَ عِلْماً مِنَ النَّجُومِ، اقْتَبَسَ شُعْبَةً مِنَ السَّحْرِ. زَادَ مَازَادَ)).

 

İbn-i Abbâs (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kim yıldızlardan bir ilim alırsa, sihir'den bir dal almış olur. Yıldızlar ilmini artırdıkça sihir ilmini artırmış olur.»

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Ebu Davud ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

Bu hadiste yasak kılınan yıldızlar ilmi, yıldızların hareket ve durumIarından ilerde vukü bulacak olaylan bildiğini iddia edenlerin meşguloldukları şeylerdir. Çünkü bir takım adamlar yıldızların hareket ve durumlanndan ilerde falan ve filan olayların meydana geleceğini, eşya fiatlarının yükseleceğini, kıtlık olacağını, savaş yapılacağını ve yapılmayacağını bildiklerini iddia ederler. Oysa ilerde vukü bulacak şeyleri ve olaylan ancak Allah bilir. Gayıbtan haber vermek. kehanette bulunmak ve kahinleri doğrulamak küfürdür.

 

Rasathane uzmanlarının bir takım gözlem ve hesaplamaları neticesinde kameri ayların başlangıcını, hilal'ın görülmesini tesbit etmeleri ve ay veya güneşin tutulması zamanını tayin etmeleri,' meteorolojik aletler ve hesaplamalar neticesinde hava durumu hakkında tahmin veya bilgi vermeleri yasaklumm yıldız ilminin Sümulüne girmez. Keza astronomi ilmi bu Yasağın dışındadır.

 

El-Hafni, Camiü's-Sağir'in şerhinde bu hadisi izah ederken şöyle der: Yani hir Kimse yıldızların dÜnyada olup biten şeyleri meydana. getirdiğine inanırsa veya yıldızlar vasıtasıyla gaybı bildiğini iddia ederse, mesela falan yıldız görüldügü zaman şöyle bir olayın meydana geleceğini bilirim derse, bu iddia ve inanış batıl olup bir sihir dalıdır. Ama yıldızlara bakmak süretiyle vakit ve zamanı tesbit etmek ve bu alanda bilgi sAhibi olmak arzülanan bir ilim dalıdır.

 

Hadisin sonundaki; -zade , ma zade- cümlesinin ravinin sözü olması da muhtemeldir. Bu takdirde manası şöyledir: "Nebi (s.a.v.) yıldızlardan ılım çıkarmayı daha da takbih etti."