SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3728 >>

30- ADLAR'DAN MÜSTEHAB OLANLAR BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا خَالِدُ بْنُ مَخْلَدٍ. حدّثنا الْعُمَرِيُّ عَنْ نَافِعٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم  قَالَ ((أَحَبُّ الأَسْمَاءِ إِلَى اللهِ، عَزَّ وَجَلَّ: عَبْدُ اللهِ وَعَبْدُ الرَّحْمنِ)).

 

İbn-i Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  şöyle buyurmuştur: «Allah Azze ve Celle katında adların en sevimlisi Abdullah ve Abdurrahman'dır.»

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Müslim, Tirmizi ve Ebu Davud da rivayet etmişlerdir. Bu iki adın en faziletli olmasının sebebi şöyle anlatılmıştır: Abdullah, Allah'ın kulu anlamındadır. Abdurrahman da Rahınan (olan Allah) ın kulu manasını ifade eder. Bu iki isimde, sahibinin kulluğu itirafı ve Allah'ı ta'zim ve yüceltmesi vardır. Adını her söyleyişinde ve her çağırılışında bu iki meziyet ve fazileti anar ve andmr. Allah Kur'an-ı Kerim'de Nebi (s.a.v.)'i Abdullah ismiyle ve "Abduhu = Allah'ın kulu" ifadesiyle anmıştır. Bu da Allah'a kulluk anlamını ifade eden isimlerin diğer isimlerden faziletli olduğuna delalet eder. Sindi' nin beyanına göre: Bu hadisten maksad Nebilerin isimlerinden sonra en sevimli isimler AbduIlah ve Abdurrahman'dır, diye yorum yapanlar vardı"

 

Kurtubi ve Sindi, Allah'ın kulu anlamını ifade eden Abdurrahim. Abdülmelik ve Abdussamed gibi isimler de bu hükme dahildir. Yani Allah katında en sevimli isimlerdendir .