SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3735 >>

33- NEBİ (S.A.V.)'İN ADINI VE KÜNYESİ (SOY ADI) NI BERABER TAKMAK (YANİ BİR KİMSEYE AD OLARAK VERMEK) BABI

 

Arap dili alimleri özel isimleri üç kısma ayırmışlardır: Bir kimseye verilen ad; lügat manası itibariyle övmeyi veya yermeyi ifade ediyorsa lakab denilir. Zeynüddin = Dinin süsü, gibi. Şayet; Ebu Bekir. Ümmü Gülsüm ve İbn-i Abbas örneklerinde görüldüğü gibi falanın babası, filanın anası veya falanın oglu biçiminde verilen ad ise, başka bir deyimle verilen adın başında Eb, Üm veya İbn kelimesi varsa ona "Künye" denilir. Hadisleri terceme ederken künye yerine soyadı tabirini kullanacağım. lakab ve künye dışında kalan özel isimlere Arap dilinde isim denilir.

Nebi (s.a.v.)'in adı Muhammed ve Ahmed 'dir. Lakabı Resülu\lah ve Nebiyyullah'dır. Künyesi İst' Ebü'l-Kasım'dır

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ عَنْ أَيُّوبَ، عَنْ مُحَمَّدٍ؛ قَالَ: سَمِعْتُ أَبَا هُرَيْرَةَ يَقُولُ: قَالَ أَبُو الْقَاسِمِ صلى الله عليه وسلم ((تَسَمَّوْا بِاسْمِي وَلاَ تَكَنَّوْا بِكُنْيَتِي)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Ebu'l-Kasım (Muhammed) (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Benim adımla adlanınız. Fakat künyem (olan Ebü'l-Kâsım) ile künyelenmeyiniz.»

 

AÇIKLAMA:      3737’de