SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3813 >>

DEVAM: 56- TESBİH (YANİ SÜBHANALLAH ZİKRİNİN) FAZİLETİ BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا أَبُو مُعَاوِيَةَ، عَنْ عُمَرَ بْنِ رَاشِدٍ، عَنْ يَحْيَى بْنِ أَبِي كثيرٍ، عَنْ أَبِي سَلَمَةَ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمنِ، عَنْ أَبِي الدَّرْدَاءِ؛ قَالَ:  قَالَ لِي رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((عَلَيْكَ بِـ سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ لِلّهِ وَلاَ إِلهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ فَإِنَّهَا. يَعْنِي، يَحْطُطْنَ الْخَطَايَا كَمَا تَحُطُّ الشَّجَرَةُ وَرَقَهَا)).

 

في الزوائد: في إسناده عمر بن راشد، قال فيه البخاريّ: حديثه عَنْ ابْنِ أبي كثير مضطرب؛ ليس بالقائم. قال ابْنِ حبان: يضع الحديث، لا يحل ذكره إلا على سبيل القدح فيه.

 

Ebü'd-Derdâ (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana buyurdu ki: «Sen "Sübhânallahi vel-hamdu lillah'i ve lâ ilahe illallahu vellahu ekber" zikrine devam et Çünkü ağaç yapraklarını düşürdüğü gibi bunlar (da küçük) günahları düşürür (giderir).»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Ömer bin Raşid bulunur. Bu ravi hakkında Buhari: Onun İbn-i Kesir'den olan rivayeti muztarib nevindendir, dürüst değildir, demiştir. İbn-i Hibban da : O, hadis uydurur, yennekten başka bir maksadla ondan söz etmek helal değildir, demiştir ..

 

 

AÇIKLAMA:      Yukardaki hadislerden Zevaid nevinden olanlar altlarındaki notlardan anlaşılır. 3811. hadis, Nesai tarafından da rivayet edilmiştir. Bu hadiste üstün fazileti beyan buyurulan dört zikirden han. gisi önce ve hangiSi sonra okunursa bir sakınca olmaz. Bu durum hadiste belirtilmiştir.

 

Ebü Hureyre (r.a.)'ın 3812. hadisi ise; Buhari. Müslim, Tirmizi ve Nesai tarafından da rivayet edilmiştir. Buhari ve Müslim'in rivayetinde; ''Bir günde. kaydı mevcuttur. Ben de bu noktayı parantez içi ifade ile belirttim. Yani hadiste anılan zikri bir günde yüz defa tekrarlayan bir kimsenin kul hakkı dışında kalan günahlan bağışlanır. Alimler bu ve benzeri hadislerde bağışlanacağı belirtilen günahlan bu şekilde sınırlandırmışlardır.

Son hadisteki hatalar da küçük günahlar ile yorumlanmıştır.