SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3747 >>

DEVAM: 37- MÜSTEŞAR (YANİ KENDİSİNE DANIŞILAN) KİŞİ EMİN (GÜVENİLİR) BİR KİMSEDİR, BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا يَحْيَى بْنُ زَكَرِيَّا بْنِ أَبِي زَائِدَةَ، وَعَلِيُّ بْنُ هَاشِمٍ عَنِ ابْنِ أَبِي لَيْلَى، عَنْ أَبِي الزُّبَيْرِ، عَنْ جَابِرٍ؛ قَالَ:  قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((إِذَا اسْتَشَارَ أَحَدُكُمْ أَخَاهُ، فَلْيُشِرْ عَلَيْهِ)).

 

في الزوائد: في إسناده ابْنِ أبي ليلى. واسمه محمد بن عبد الرحمن بن أبي ليلى، وأبوه عبد الرحمن الأنصاريّ القاضي، وهو ضعيف.

 

Câbir (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Biriniz (din) kardeşine danıştığı zaman, danışılan adam ona (yararlı gördüğü) görüşünü belirtsin.»

 

Not: Zevâid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde İbn-i Ebİ Leylâ bulunur. Adı Muhammed bin Abdirrahman bin Ebİ Leylâ'dır. Babası da Abdurrahman el-Ensârî el-Kadı'dır. Muhammed zayıf bir râvidir.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu babın ilk hadisini Ebu Davud, Tirmizi ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Tirmizi bu hadisin hasen - garib olduğunu söylemiştir. Diğer hadisler Zevaid nevindendir.

Tıybi; Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisinin manası şöyledir: Bir mesele hakkında görüşüne başvurulan ve kendisiyle istişare edilen kimseye itim ad edilir, emin bilinir ve ona güvenilir. Şu halde danışılan taraf, yararlı gördüğü şeyi gizlemek suretiyle hıyanet etmemelidir, demiştir.

 

Sindi de: Kendisine danışılan kimse, danışma konusu olan mesele hakkında samimi görüş ve kanaatını gizlememelidir. Nasıl hareket edilmesinin iyi olduğu noktasında bir görüşü var ise bunu söylemelidir, der.