SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3750 >>

DEVAM: 38- HAMAM'A GİRMEK BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ سُفْيَانَ، عَنْ مَنْصُورٍ، عَنْ سَالِمِ بْنِ أَبِي الْجَعْدِ، عَنْ أَبِي الْمَلِيحِ الْهُذَلِيِّ؛ أَنَّ نِسْوَةً مِنْ أَهْلِ حِمْصَ اسْتَأْذَنَّ عَلَى عَائِشَةَ. فَقَالَتْ: لَعَلَّكُنَّ مِنَ اللَّوَاتِي يَدْخُلْنَ الْحَمَّامَات. سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم  يَقُولُ ((أَيُّمَا امْرَأَةٍ وَضَعَتْ ثِيَابَهَا فِي غَيْرِ بَيْتِ زَوْجِهَا، فَقَدْ هَتَكَتْ سِتْرَ مَا بَيْنَهَا وَبَيْنَ اللهِ)).

 

Ebu'l-Melih el-Huzelî (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Humus halkından birkaç kadın Âişe (r.anha)'nın yanına girmek için izin istedi. (İzin verilip odaya alındıktan) sonra Âişe (r.anhâ) (onlara): Galiba siz hamamlara giren kadınlardansınız. Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şu buyruğu işittim, dedi: «Hangi kadın kocasının evinden başka bir evde elbisesini bırakır (soyunur) sa o kadın kendisi ile Allah arasındaki (haya ve edebe dâir) perdeyi yırtmış olur.»

 

 

AÇIKLAMA:      Abdullah bin Amr (r.a.)'ın hadisi Ebu Davud tarafından da rivayet olunmuştur. Aişe (r.anha)'nın hadisleri ise Ebu Davud ve Tirmizi tarafından da rivayet olunmuştur. Onun son hadisi Hakim tarafından da rivayet olunmuştur.

Meyilzir, mi'zerin çoğuludur. Mi'zer ve izar, göbek ile diz kapağı arasını örten peştemal demektir.

 

Avnü'l-Milbüd yazarı Aişe (r.anha)'nın ilk hadisinin izahı bölümünde özetle şöyle der;

Bazı ilim adamları şöyle demişler; Kadınlara hamama girmek için izin verilmemesinin sebebi şudur: Kadınların vücudlarının tümü avrettir, yani örtülmesi gerekir ve zaniret olmadıkça vücüdlarının herhangi bir tarafını açmaları caiz değildir. Zarüret de şöyle olur; Kadın hastadır, tedavi için hamama girmek ister. Ya da lohusalık halindedir, kanı kesilir ve bunun için temizlenmek üzere hamama gitmek ister veya kadın cünübdür. Hava da çok soğuktur. Suyu ısıtması mümkün değildir ve soğuk su ile boy abdesti alması halinde zarar görmekten korkar. İşte bu gibi mazeretlerle hamama girebilir. (Tabii vücudunu örtmesi şartıyla), Erkeklerin ise peştemalsız hamama girmeleri caiz değildir. Şayet göbek ile diz kapağı arasını iyice örten peştemal ile girmek isterlerse bu takdirde girebilirler.

 

En-Neyi yazarı da şöyle der: Bu hadis. erkeklerin peştemal ile hamama girmelerinin caizliğine ve peştemalsız girmelerinin haramlığına delalet eder. Keza kadınların peştemallı da olsa hamama girmelerinin haramlığına delalet eder. Aişe (r.anha)'nın gelecek hadisi, yani 3750. hadisi de buna delalet eder. Ancak hasta kadın ve lahusalık halinden temizlenen kadın için ruhsat vardır. Abdullah bin Amr (r.a.)'ın hadisi buna delalet eder.

 

Aişe (r.anha)'nın son hadisi kadının ancak kocasının evinde soyunabileceğine delalet eder. EI-Kari bu hadisin şerhinde; Kadın babasının veya anasının evinde bile soyunursa bu hadise göre haya perdesini yırtmış sayılır, demiştir.

 

Avnü'l-Mabud yazarı bu hususla ilgili olarak şöyle der: Kocasının evinden başka bir evde soyunan kadının kendisi ile Allah arasındaki haya ve edeb perdesini yırtmış sayılmasının sebebi şudur; Kadın örtünmekle mükelleftir. Yabancı erkeklere görünmemesi gerekir. Hatta hiç kimsenin bulunmadığı boş bir odada bile soyunup çıplak durması caiz değildir. Ancak kocası için soyunabilir. Bu itibarla zaruret olmadığı halde hamama gidip vücudunun bir kısmını açan kadın Allah'ın emrettiği örtünme prensibine aykırı davranmakla perdeyi yırtmış olur.

 

Hastalık veya lohusalık mazeretinden dolayı hamama gitmeye mecbur kalan kadın ya göbekten aşağı bedenini iyice örten bir peştemal ile girer veya kendisine tahsis edilen ve lcendisinden başka hiçbir kadının da bulunmadığı hamama girebilir.