SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3752 >>

DEVAM: 39- VÜCUDUN HAMAM OTU İLE SIVANMASI BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حَدَّثَنِي إِسْحَاقُ بْنُ مَنْصُورٍ عَنْ كَامِلٍ أَبِي الْعَلاَءِ، عَنْ حَبِيبِ بْنِ أَبِي ثَابِتٍ، عَنْ أُمِّ سَلَمَةَ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم اطَّلَى وَوَلِيَ عَانَتَهُ بِيَدِهِ.

 

في الزوائد: هذا حديث رجاله ثقات. وهو منقطع. وحبيب بن أبي ثابت لم يسمع من أم سلمة، قاله أبو زرعة.

 

Ümmü Seleme (r.amha)'dan rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (vücudundaki kılları gidermek için) hamam otu ile sıvanmış ve kasığını sıvama işini bizzat kendi eliyle yapmıştır.

 

Not: Zevâid'de şöyle denilmiştir: Bu ravileri güvenilir bir hadistir. Fakat senedi kesiktir. Çünkü Habîb bin Ebl Sâbit'in Ümmü Seleme (r.a.)'den hadis işitmediğini Ebü Zur'a söylemiştir.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu babın her iki hadisinin Zevaid nevinden olup. senedinde bir kopukluğun bulunduğu notta belirtildi.

Nüre: Hamam otudur. Kamüs tercemesi Okyanus'ta belirtildigine göre Nure, kireç ile zırnıktan mamulolup kılların giderilmesinde kullanılır.

Bu hadislere göre Nebi (s.a.v.) kasıklanndaki kıllan gidermek için hamam otunu kendi eliyle buralara sürmüş ve vücudunun diğer tarafına da zevceleri sürmüştür.

İncahü'l-Hace yazarı: Bu hadisler erkeğin vücudundaki kılları gidermek üzere hamam otunu kullanmasının caizliğine delalet eder. Fakat erkekler için, traş yapmak suretiyle kasıklannı temizlemesi daha iyidir, Kadınlar için ise anılan otu sürmek suretiyle kıllannı gidermesi daha iyidir, der.