SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3756 >>

DEVAM: 41- ŞİİR (HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا أَبُو أُسَامَةَ عَنْ زَائِدَةَ، عَنْ سِمَاكٍ، عَنْ عِكْرِمَةَ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم كَانَ  يَقُولُ ((إِنَّ مِنَ الشِّعْرِ حِكَماً)).

 

İbn-i Abbas (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Şiir'in bazısı gerçekten hikmetlerdir. »

 

 

AÇIKLAMA:      Bu iki hadis Buhari. Tirmizi ve Ebü Davud tarafından da rivayet edilmiştir. Ancak Buhari ikinci hadisi EIEdebü'I-Mürred adlı kitabında rivayet etmiştir.

Hikem: Hikmet'in çoğuludur. Hikmet ise, gerçeğe uygun doğru söz mAnAsına yorumlandığı gibi öğüt ve ibret verici örnek manasına da yorumlanmıştır. Bu değişik yorumlara parantez içi ifade ile işAret ettim.

 

İkinci hadisteki; ..... kelimesi Hükmen veya Hikemen okunabilir. Hükmen okunduğu takdirde hikmet manası kasdedilir. Hikem ise yukarda işaret ettiğim gibi hikmetin çoğuludur.

 

Sindi bu hadislerin izahı bölümünde özetle şöyle der; Yani şiirin dinen güzel veya çirkin :,ayılması hususunda onu meydana getiren kelimelerin ve cümlelerin bir fonksiyonu yoktur. Bir şiirin dinen iyi veya kötü sayılması içerdiği mana bakımındandır. Durum bu olunca ifade tarzının nesir veya nazım olması da neticeyi değiştirmez. Yani din açısından iyi veya kötü diye vasıflandırılmasına sebeb olmaz. Çünkü gerek nesir, gerekse nazım meram ve maksadı ifade etmek için birer yoldur. Bu itibarla önemli olan husus kelime ve cümlelerin ifade ettikleri manadır. Eğer mana gerçeğe uygun, dOğru bir şey ise, başka bir deyimle ibret verici öğüt ise din bakımından güzel ve iyi sayılır. Şayet bunun tersine; yalan, mübalağalı veyA. haksız bir kötüleme gibi, çirkin bir şey ise kötü ve fena sayılır. Şiirin iyiliği veyA. kötülüğü buna göredir. Dinin yerdiği şiir liyakatlı olmayan kimseleri övmek, gerçek dışı şeyleri gerçek gibi göstermek ve benzeri şeyleri ihtiva eden şiirlerdir.