SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3763 >>

DEVAM: 43- TAVLA OYNAMAK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ نُمَيْرٍ وَأَبُو أُسَامَةَ عَنْ سُفْيَانَ، عَنْ عَلْقَمَةَ بْنِ مَرْثَدٍ، عَنْ سُلَيْمَانَ بْنِ بُرَيْدَةَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم

 قَالَ ((مَنْ لَعِبَ بِالنَّرْدَشِيرِ فَكَأَنَّمَا غَمَسَ يَدَهُ فِي لَحْمِ خِنْزِيرٍ، وَدَمِهِ)).

 

Süleyman bin Büreyde'nin babası (Büreyde) (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Kim zar ile oynarsa elini domuzun etine ve kanına batırmış gibidir.»

 

 

AÇIKLAMA:      Ebü Müsa (r.a.)'ın hadisini Ebü Davüd, Malik, Hakim ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. Süleyınan (r.a.)'ın hadisini Ebü Davüd ve Müslim de rivayet etmişlerdir.

 

Nerd ve Nerdeşir, zar demektir. Bu oyuna tavla oyunu denilir. Bu hadisler tavla oyununun haram olduğuna delalet eder. Cumhürun görüşü bu doğrultudadır. İkinci hadiste bu oyunun takbihi ve çirkinliği ifade edilmek üzere bu oyun ile oynayan kişi elini domuzun etine ve kanına batırmış gibidir, buyurulmuştur. Nevevi: Yani domuzun etini ve kanını yiyerken manası kasdedilmiştir. Şu halde zar ile oynamanın haramhğı, domuzun etini ve kanını yemenin haramlığına benzetilmiştir, der.