SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3783 >>

DEVAM: 52- KUR'AN-I KERİM'İ OKUMANIN SEVABI BABI

 

حدّثنا أَحْمَدُ بْنُ الأَزْهَرِ. حدّثنا عَبْدُ الرَّزَّاقِ. أَنْبَأَنَا مَعْمَرٌ عَنْ أَيُّوبَ، عَنْ نَافِعٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ:

 قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((مَثَلُ الْقُرْآنِ مَثَلُ الإِبِلِ الْمُعَقَّلَةِ. إِنْ تَعَاهَدَهَا صَاحِبُهَا بِعُقُلِهَا أَمْسَكَهَا عَلَيْهِ. وَإِنْ أَطْلَقَ عُقُلَهَا ذَهَبَتْ)).

 

İbn-î Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «(Ezberlenen) Kur'ân'ın durumu, bağlı devenin durumuna benzer. Eğer deve sahibi devesini bağlamak suretiyle muhafaza ederse onu tutar ve şayet bağlarını salıverirse deve gider.»

 

 

AÇIKLAMA:      Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Müslim de rivayet etmiştir. İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisi ise Buhari ve Müslim tarafından da rivayet edilmiştir.

 

Halifat: Halife'nin çoğuludur, hamile develer manasınadır. Hamile deve Arapların en değerli mallarından sayılırdı. Onun için örnek gösterilmiştir.

Ukul ise Ikal'ın çoğuludur. Ikal, devenin ayağına bağlanan iptir. İkinci hadisten maksad; Kur'an-ı Kerim'i hıfzedenlerin unutmamalan için devamlı okumalarına özen göstermeleridir. Ikal denilen bağla bağlanmayan deve, nasıl sahibinin yanında durmayıp gidecek ise Kur'an-ı Kerim'i ezberleyen bir kimse de hafızasında tutmak için sık sık okumazsa çabuk unutur. Hadiste bu durum güzel bir benzetme ile belirtilmiştir.